V povezavi z umorom Kim Jong Nama Malezija išče severnokorejskega diplomata

V okviru preiskave umora Kim Jong Nama želijo malezijske oblasti zaslišati severnokorejskega diplomata, visokega uslužbenca veleposlaništva Severne Koreje. Poleg njega iščejo še uslužbenko severnokorejskega letalske družbe Air Koryo, je danes sporočila policija v Kuala Lumpurju.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un Foto: Xinhua/Sta
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un Foto: Xinhua/Sta

KUALA LUMPUR > Oba naj bi bila po predvidevanjih policije še vedno v Maleziji. "Pisali smo veleposlaniku s prošnjo, da oba zaslišimo. Upamo, da bo severnokorejsko veleposlaništvo sodelovalo z nami. Če ne, ju bomo morali privesti na zaslišanje," je še dejal prvi mož policije v malezijski prestolnici Khalid Abu Bakar.

Kim Jong Nam, polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, je umrl minuli ponedeljek po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer se 45-letniku približata dve ženski in mu na obraz pritisneta krpo. Le malo pozneje Kim poišče pomoč pri letališkem osebju, ki ga napoti na oddelek za medicinsko pomoč. Po navedbah policije je umrl, še preden je od tam prispel v bolnišnico, najverjetneje zaradi učinkov strupene snovi.

Policija je danes zavrnila navedbe, da naj bi ženski, Vietnamka in Indonezijka, mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini. Vedeli sta, da gre za napad in da imata opraviti s strupeno snovjo, saj tudi posnetek prikazuje, kako se ena od njiju po napadu z rokami v zraku nemudoma opravi proti toaletnim prostorom, je dejal Khalid. "Še kako se je zavedala, da gre za strup in da si mora umiti roke," je glede osumljenk, ki sta v priporu, dodal.

Pjongjang in Kuala Lumpur sta zaradi dogodka v vse globljem sporu. Severnokorejski veleposlanik vztrajno zahteva, da jim izročijo truplo, medtem ko Malezija zahteva vzorec DNK družinskih članov, da potrdijo identiteto. Zaenkrat ni prišel še nobeden od članov družine.

Po nekaterih navedbah naj bi severnokorejski režim imel namen ubiti Kim Jong Nama, vse odkar je leta 2011 režim kritiziral v pogovoru z japonskih novinarjem. Sprva je Kim Jong Nam tudi veljal za naslednika očeta Kim Jong Ila, a je nato po njegovi smrti oblast prevzel Kim Jong Un, njegov otrok iz poznejšega zakona.

STA


Najbolj brano