V pogajanjih z Grčijo še brez napredka, evroskupina v četrtek ne bo zasedala

V pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in Grčijo, kot kaže, ni prišlo do zadostnega napredka glede reformnih ukrepov. Govorec predsednika evroskupine je v torek zvečer sporočil, da izrednega zasedanja finančnih ministrov držav območja evra o Grčiji v četrtek ne bo. Iz Aten je medtem slišati pozive k sklicu izrednega vrha EU o Grčiji.

V pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in Grčijo, kot 
kaže, ni prišlo do zadostnega napredka glede reformnih 
ukrepov.
V pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in Grčijo, kot kaže, ni prišlo do zadostnega napredka glede reformnih ukrepov. 

BRUSELJ, ATENE > Govorec predsednika evroskupine Jeroena Dijsselbloema, Michel Reijns, je v torek zvečer prek twitterja sporočil, da v četrtek ne bo izrednega zasedanja finančnih ministrov evroskupine o Grčiji, saj da je v pogajanjih z Atenami potrebnega več časa.

Dijsselbloem je namreč na zasedanju finančnih ministrov držav območja evra minuli petek v Amsterdamu dejal, da bi v primeru napredka v pogajanjih z grškimi oblastmi za ta četrtek lahko sklical izredno zasedanje evroskupine.

Pogoj, ki bi moral biti izpolnjen za to, je zadosten napredek v pogajanjih glede že dogovorjenih reformnih ukrepov za končanje prvega pregleda izvajanja tretjega programa pomoči Grčiji kot tudi glede svežnja dodatnih pogojnih ukrepov.

Finančni ministri evroskupine so se namreč v Amsterdamu strinjali, naj program pomoči Grčiji vsebuje tudi sveženj dodatnih ukrepov, ki bi bili uveljavljeni v primeru, da država ne bo izpolnila dogovorjenih finančnih ciljev - če ji do leta 2018 ne bo uspelo doseči primarnega proračunskega presežka v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Iz Aten pa je medtem slišati pozive k sklicu izrednega vrha EU o Grčiji. Grški premier Aleksis Cipras je po poročanju grških medijev predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pozval, naj skliče izredni vrh voditeljev EU, na katerem bi govorili o rešitvi za globoko zadolženo Grčijo.

Cipras naj bi svoj predlog v noči na danes že predstavil Tusku, danes pa naj bi se voditelja slišala tudi po telefonu. Kdaj naj bi izredni vrh, če bo do njega res prišlo, potekal, za zdaj ni znano.

STA


Najbolj brano