V očesu moškega več mesecev po domnevni ozdravitvi odkrili ebolo

Smrtonosno ebolo so prvič odkrili v očesu bolnika več mesecev po tem, ko je niso več zaznali v krvi, so danes sporočili ameriški raziskovalci. Pri ameriškem zdravniku Ianu Croizeru so septembra lani odkrili ebolo, medtem ko je delal v Sierri Leone za Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

 Foto: Cdc/Phil
Foto: Cdc/Phil

WASHINGTON > Croizera se je zaradi okužbe z ebolo zdravil v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia. Zdravnik je oktobra lani zapustil bolnišnico, saj ebola ni bila več prisotna v njegovi krvi, so raziskovalci v četrtek objavili v ameriški znanstveni reviji Nerw England Journal of Medicine.

Dva meseca kasneje se je v levem očesu zdravnika pojavilo vnetje, ki je povzročilo oteklino in težave z vidom. Zaznali so tudi visok krvni pritisk. Vrnil se je v isto bolnišnico v Atlanti, kjer so odvzeli nekaj gnojne tekočine iz očesa in jo testirali za ebolo. Tekočina je dejansko vsebovala virus, ki pa ga niso našli v solzah ali tkivu okoli očesa.

Po oceni zdravnikov ni bilo tveganja, da bi Croizer koga okužil, a so opozorili, da je treba bolnike, ki so prestali ebolo, preverjati za morebitnimi okužbami očes.

Okužba je pri zdravniku povzročila vnetje v notranjosti očesa. Poleg težav z vidom se mu je spremenila še barva šarenice iz modre v zeleno deset dni po prvem pojavu simptomov.

Po zdravljenju z več zdravili je Crozier počasi začel okrevati, a se mu vid do zdaj še ni dokončno izboljšal. Barva oči je znova postala modra.

Primeri vnetja očes so bili doslej že večkrat zabeleženi pri preživelih okužbe z ebolo, a so načeloma redki.

Najhujši izbruh ebole doslej se je začel decembra 2013 v Gvineji, nato pa se je virus razširil še v Liberijo in Sierro Leone, primeri okužbe pa so se pojavili še drugod po svetu. Po podatkih WHO je epidemija ebole zahtevala že več kot 11.000 smrtnih žrtev.

STA


Najbolj brano