V neurju in poplavah na Azurni obali več mrtvih

Nad francosko Azurno obalo so se v soboto razbesnela huda neurja, ki so jim sledile poplave. Pri tem je po najnovejših podatkih oblasti umrlo 16 ljudi, tri še pogrešajo. Francoski predsednik Francois Hollande, ki je obiskal prizadeta območja, je opozoril, da število žrtev še ni končno.

Fotografija je simbolična. Foto: Marko Koroĺˇec
Fotografija je simbolična. Foto: Marko Koroĺˇec

NICA > “Zdaj moramo biti hitri, učinkoviti in usklajeni,” je pozval Francois Hollande med obiskom v kraju Biot nedaleč od Cannesa. Prebivalce je opozoril, da so razmere na številnih cestah še vedno nevarne, zato jih je pozval k previdnosti.

Prizadeta območja bo po napovedih danes obiskal tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so tri žrtve utonile v domu za ostarele blizu mesta Antibes, ki ga je poplavila reka Brague, ko je prestopila bregove.

Pet ljudi je umrlo, ko so v neurju skušali parkirati svoja vozila na varno, trije pa so utonili v avtomobilu, ki je obtičal v poplavljenem predoru. V znanem letoviškem mestu Cannes sta v neurju umrli dve osebi, o še eni žrtvi pa poročajo iz avtokampa v Antibesu.

Župan Cannesa David Lisnard je pojasnil, da je voda na ulicah mesta segala več kot meter visoko in da je več avtomobilov odplaknilo v morje. “Rešili smo veliko ljudi, zdaj moramo biti pozorni na tiste, ki bi želeli ujmo izkoristiti za plenjenje,” je poudaril. Povedal je še, da so za 120 ljudi, ki jih je prizadela ujma, v mestu uredili začasno nastanitev.

Zaradi neurij in poplav so bile na Azurni obali ponoči zaprte številne ceste. Na tirih je obtičalo več kot deset vlakov s skupno več sto potniki, ki so jim francoske železnice zagotovile hrano in odeje. Kasneje so sporočili, da danes ne bodo vozili vlaki med Toulonom in Nico.

Brez elektrike je bilo dopoldne kakih 27.000 gospodinjstev, od tega 14.000 le v Cannesu. Po navedbah gasilcev je poplavljenih več avtokampov na območju, številni turisti pa so se pred vodo zatekli na strehe kamp prikolic. Kakih 500 turistov se je pred neurjem zateklo na letališče v Nici.

Po navedbah francoskih vremenoslovcev so najhujša neurja že mimo in se zdaj pomikajo proti italijanski obali.

STA


Najbolj brano