V nesrečah čolnov z migranti 44 mrtvih

V nesrečah čolnov z migranti pred grškima otokoma Farmakonisi in Kalolimnos v Egejskem morju je danes umrlo 41 ljudi, med njimi 20 otrok, so sporočile grške oblasti. Iz Turčije pa so sporočili, da je obalna straža po nesreči čolna pred turškim letoviškim krajem Didim našla trupla treh otrok.

Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati
Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati

ATENE > Po podatkih pristaniške policije je 48 preživelim s prvega čolna, ki je na poti iz Turčije trčil v skale, uspelo priplavati do obale Farmakonisija. Nekaj ur kasneje pa je drugi čoln potonil pred otokom Kalolimnos.

V reševalni akciji je sodeloval tudi helikopter evropske agencije za zunanje meje Frontex, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Turčije se na nevarno pot proti Evropi kljub nemirnemu morju in mrzlemu vremenu vsak dan podaja na tisoče ljudi, ki bežijo pred vojnami in bedo na Bližnjem vzhodu.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) ocenjuje, da je letos v Grčijo po morski poti prispelo okoli 31.000 migrantov, ki upajo na boljše življenje v Nemčiji in drugih evropskih državah. Po podatkih IOM je med 1. in 17. januarjem pri tem umrlo 77 ljudi.

STA


Najbolj brano