V nemirih v zatočišču za begunce v Nemčiji več ranjenih

V nemirih v zatočišču za begunce v mestu Suhl v Nemčiji je bilo ranjenih najmanj deset ljudi, med njimi trije policisti. Nemiri so izbruhnili zaradi raztrganega korana, je danes sporočila nemška policija. Incident se je pripetil v času naraščajočih napetosti zaradi migrantov v Nemčiji, ki letos pričakuje 800.000 prosilcev za azil.

Z navalom beguncev se soočajo tudi v Avstriji, kjer so jih več 
sto prestregli tudi danes. Foto: Wikipedia
Z navalom beguncev se soočajo tudi v Avstriji, kjer so jih več sto prestregli tudi danes. Foto: Wikipedia

BERLIN, DUNAJ> Več ur trajajoče nasilje je izbruhnilo, ko je kakih 20 beguncev v prenatrpanem zatočišču v sredo zvečer odšlo na lov za nekim drugim migrantom, ki so ga obtožili, da je iztrgal več strani iz Korana.

Napadenega moškega so po napadu sčasoma rešili varnostniki in policisti, zaradi česar se je množica jeznih beguncev obrnila še proti njim, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah policije se je nad varnostne sile spravilo približno 50 ljudi, oboroženih z jeklenimi palicami in kamenjem. V izgredih je bilo ranjenih najmanj deset ljudi, med njimi trije policisti.

Med nemiri so bila uničena okna, skozi katera je letelo pohištvo in celo predelne stene. Od kod so bili napadalci oziroma žrtev, za zdaj ni jasno.

Nemčija se zadnje mesece spopada s hudim navalom prosilcev azila iz držav, v katerih divja vojna, kot je Sirija, pa tudi z migranti iz Albanije in Kosova.

Zaradi navala se sooča s težavami pri nastanitvi migrantov, ki jih začasno namešča tudi v šotore in šole. Lokalne oblasti so večkrat izrazile zaskrbljenost zaradi prenatrpanosti zatočišč.

Zatočišče v Suhlu v Turingiji, kjer je prišlo do izgredov, je bilo namenjeno za 1200 ljudi, trenutno jih tam biva 1700.

Ministrski predsednik Turingije Bodo Ramelow je za nemški radio MDR ocenil, da bi morali v zatočiščih ločevati migrante glede na njihovo narodnost, s čimer naj bi preprečili izbruhe nasilja. To pa zaradi pomanjkanjem prostorov ni mogoče.

Z navalom beguncev se soočajo tudi v sosednji Avstriji, kjer so jih več sto prestregli tudi danes. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, so jih 93, med njimi številne otroke, policisti prestregli na dunajski železniški postaji Westbahnhof. Šlo je večinoma za Sirce, ki so na Dunaj prispeli v prenapolnjenem vlaku iz Madžarske, večina jih je želela potovati naprej proti Nemčiji.

Približno 100 beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana je policija danes ujela tudi na avtocesti A4 v Spodnji Avstriji.

STA


Najbolj brano