V napadu na letališče v Afganistanu najmanj 37 mrtvih, spopadi tudi med talibani

Talibanski uporniki so v torek napadli vojaški del letališča v Kandaharju na jugu Afganistana. Bitka za letališče se je odvijala vso noč in je po zadnjih podatkih zahtevala najmanj 37 smrtnih žrtev, 35 ljudi je bilo ranjenih. Varnostnim silam naj bi se upiral še en pripadnik upornikov, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

 Letališče v Kandaharju na jugu Afganistana. Foto: Wikipedia
Letališče v Kandaharju na jugu Afganistana. Foto: Wikipedia

KANDAHAR > “Ubitih je bilo devet upornikov, eden je bil ranjen, še eden se še vedno upira našim silam,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ministrstvo. Ob tem so dodali, da je bilo ubitih 37 Afganistancev, še 35 jih je bilo ranjenih. Koliko je med žrtvami civilistov, niso pojasnili. Neimenovani varnostni vir je za AFP dejal, da naj bi napadalci uporabili civiliste kot živi ščit.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Kot je prek twitterja sporočil njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid, je bilo med spopadi ubitih “150 Afganistancev in tujih vojakov”.

Vlada je ob tem davi sporočila, da je bilo ubitih neznano število napadalcev, a lokalni prebivalci še vedno poročajo o streljanju in eksplozijah. V vojaškem delu letališča je tudi skupna baza sil Nata in afganistanske vojske.

Napad se je zgodil dan preden naj bi afganistanski predsednik Ašraf Gani obiskal sosednji Pakistan, kjer se bo udeležil regionalne konference, na kateri naj bi po napovedih govorili tudi o krepitvi naporov za obnovitev mirovnih pogajanj s talibani.

Z zahoda Afganistana danes poročajo tudi o spopadih znotraj dveh rivalskih skupin talibanov, ki naj bi zahtevali smrt 100 talibanov. Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil predstavnik policije Abdul Rauf Ahmadi, je samo danes v spopadih, ki na območju province Herat trajajo že tri dni, umrlo 74 talibanov, 27 jih je bilo ranjenih. Obe skupini talibanov naj bi tudi zajeli talce.

STA


Najbolj brano