V napadu na hotel v Tripoliju ubitih devet ljudi

V današnjem napadu na luksuzni hotel Corinthia v libijski prestolnici Tripoli je bilo ubitih devet ljudi, med njimi pet tujcev, so sporočile libijske varnostne službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luksuzni hotel Corinthia v libijski prestolnici Tripoli. Foto: Wikipedia
Luksuzni hotel Corinthia v libijski prestolnici Tripoli. Foto: Wikipedia

TRIPOLI > Po poročanju libijskega novičarskega portala Al Vasat so napadalci najprej vdrli v avlo hotela in streljali okoli sebe, pri čemer so bili ranjeni najmanj štirje ljudje. Obenem je pred hotelom eksplodiral avtomobil bomba.

Ubiti so bili trije varnostniki, pet tujcev, ki so jih ubili oboroženci, ter še ena oseba, ki so jo napadalci vzeli za talca. Katere narodnosti so bili ubiti tujci in talec, po poročanju AFP ni znano, so pa oblasti sporočile, da sta med žrtvami dve ženski.

Talec je umrl, ko so se trije napadalci razstrelili, potem ko so jih varnostne sile ustrelile v 24. nadstropju hotela. To nadstropje običajno uporablja predstavništvo Katarja v Libiji, a v času napada tam ni bilo nikogar.

V hotelu je bil ob napadu tudi vodja samooklicane libijske vlade Omar al Hasi, a so ga varno evakuirali. Hasijeva vlada se za oblast bori z mednarodno priznano vlado premierja Abdulaha al Tanija.

Varnostne sile so kasneje ubile še dva napadalca. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za zdaj ni znano, koliko oborožencev je sodelovalo v napadu, mediji pa jih omenjajo do pet.

Odgovornost za napad je na twitterju v kratkem sporočilu prevzela veja džihadistične skupine Islamska država v Tripoliju. Neodvisne potrditve še ni bilo mogoče dobiti.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je že izrazila zaskrbljenost zaradi napada in ga označila za teroristični napad, ki pomeni udarec mirovnim prizadevanjem. V ponedeljek so se pod okriljem ZN v Ženevi namreč nadaljevala mirovna pogajanja med stranmi v Libiji.

STA


Najbolj brano