V najmanjšem mestu na svetu tudi festival industrijske konoplje

V soboto je v najmanjšem mestu na svetu, Humu v hrvaški Istri, zaživel prvi festival industrijske konoplje. Na festivalu se je predstavilo približno deset razstavljalcev, ki so privabili množico radovednežev, poroča Glas Istre.

V soboto je v najmanjšem mestu na svetu, Humu v hrvški Istri, 
zaživel prvi festival industrijske konoplje. Foto: /
V soboto je v najmanjšem mestu na svetu, Humu v hrvški Istri, zaživel prvi festival industrijske konoplje. Foto: /

HUM > V izobraževalnem delu festivala so lahko obiskovalci med drugim dobili vrsto koristnih napotkov glede vzgoje industrijske konoplje.

Predrag Putnik in Marko Obranović z zagrebške biotehniške fakultete sta najprej spregovorila o zgodovini in pridelavi industrijske konoplje, nato pa o njeni njeni prehranski vrednosti ter o hrvaški zakonodaji, ki je povezana s pridelavo in predelavo industrijske konoplje. V Humu je o svoji izkušnji spregovoril tudi slovenski pionir vrnitve industrijske konoplje na slovenska tla Tomaž Sušnik.

Eden od ciljev festivala je tudi zasnova zadruge, ki bi izobraževala potencialne pridelovalce industrijske konoplje, pomagala pri setvi, omogočala nabavo semen. Letos je pet pridelovalcev iz okolice Huma industrijsko konopljo posadilo na petih hektarjih površin, pridelali pa so tono semen. Na festivalu so se predstavili z oljem, krekerji, namazi, piškoti in kruhom iz industrijske konoplje.

Iz stebla industrijske konoplje se lahko proizvede 25.000 različnih izdelkov v različnih industrijskih panogah, od gradbeništva, tekstila, prozvodnje papirja ... Jugoslavija je bila med peterico največjih pridelovalk industrijske konoplje na svetu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano