V letošnjem letu se je skoraj podvojilo število deportacij iz Nemčije

Nemčija, ki se sooča z velikim navalom beguncev, je letos skoraj podvojila število deportacij iz države. Do konca novembra so iz Nemčije izgnali 18.363 ljudi, ki so jim zavrnili azil. Lani je bilo takšnih v celem letu 10.994, je razvidno iz podatkov, ki jih je nemško notranje ministrstvo posredovalo nemški tiskovni agenciji dpa.

 Glavni cilj večine prosilcev za azil, ki so s svojih domov 
pobegnili pred vojnami na Bližnjem vzhodu in Afriki, je 
Nemčija.  Foto: Vesna Humar
Glavni cilj večine prosilcev za azil, ki so s svojih domov pobegnili pred vojnami na Bližnjem vzhodu in Afriki, je Nemčija.  Foto: Vesna Humar

BERLIN > Bavarska, ki je za večino beguncev vstopna točka v Nemčijo, je med januarjem in novembrom letos vrnila v domovine 3643 zavrnjenih prosilcev za azil, kar je trikrat več kot lani, ko jih je bilo 1007. Iz zvezne dežele Hessen v osrednji Nemčijo se je število deportiranih letos prav tako potrojilo, v Baden-Württembergu pa podvojilo.

Nemški parlament je oktobra letos sprejel ostrejšo azilno zakonodajo, ki omogoča hitrejšo obdelavo prošenj za azil in hkrati vrnitev prosilcev za azil iz držav Zahodnega Balkana. Albanijo, Kosovo in Črno goro so namreč uvrstili na seznam varnih držav, s čimer je omogočeno pospešeno vračanje prosilcev za azil iz teh držav.

V Nemčijo, ki je glavni cilj večine prosilcev za azil, ki so s svojih domov pobegnili pred vojnami na Bližnjem vzhodu in Afriki, naj bi letos do konca leta prišlo več kot milijon beguncev.

STA


Najbolj brano