V letalski nesreči na Tajvanu več mrtvih

Letalo s 53 potniki in petimi člani posadke na krovu je danes strmoglavilo v reko v bližini tajvanske prestolnice Taipei. Pri tem je umrlo najmanj 16 ljudi. Doslej so po navedbah reševalcev iz razbitin letala rešili 15 ljudi, pogrešajo jih še 27. Med potniki naj bi bilo 31 turistov iz Kitajske. Vzrok nesreče še ni znan.

Trenutek, ko je letalo trčilo v most. Foto: Mirror.Co.Uk
Trenutek, ko je letalo trčilo v most. Foto: Mirror.Co.Uk

TAIPEI > Nesreča se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zgodila kmalu po vzletu letala z letališča Songsham v središču milijonske metropole, ko se je letalo zaletelo v most in nato padlo v reko Keelung.

Na kraj nesreče so prehiteli reševalci, ki poskušajo iz razbitih letala v vodi rešiti preživele. Nekaj potnikov in članov posadke so doslej rešili in jih odpeljali v bolnišnice.

Dvomotorno turbopropelersko letalo ATR-72 na letu GE235 letalske družbe Airline Transasia je z letališča Songsham vzletelo ob 10.52 po lokalnem času. Nekaj minut kasneje so kontrolorji poletov izgubili stik z letalom.

Šest predstavnikov letalske družbe, med njimi direktor Peter Chen, se je na novinarski konferenci, ki so jo prenašale televizije, že opravičilo za nesrečo. “Družinam žrtev izrekamo naše opravičilo, radi pa bi se tudi zahvalili reševalcem, ki tekmujejo s časom,” je še dejal Chen.

Predstavnik tajvanskih gasilcev Lin Kuan-cheng je dejal, da so črni skrinjici že našli, a še vedno ni znano, kaj je nesrečo povzročilo.

Današnja nesreča je za Airline Transasia, leta 1951 ustanovljeno prvo zasebno tajvansko letalsko družbo, druga v dobrega pol leta. Julija lani je letalo med neurjem na tajvanskem otoku Penghu strmoglavilo na stanovanjsko naselje. Umrlo je 48 ljudi. Tudi takrat je šlo za dvomotorno turbopropelersko letalo.

Na amaterskih posnetkih današnje nesreče, ki jih je predvajala tajvanska televizija, je videti, kako se letalo približuje prometnemu mostu in s krilom zadene ob cesto ter oplazi avto. Razbitine letijo po zraku, nato pa letalo strmoglavi v reko.

STA


Najbolj brano