V evropski tožbi proti Facebooku je že 25.000 ljudi

Skupinski tožbi proti Facebooku, ki so jo pripravili v sosednji Avstriji, se je v nekaj dneh pridružilo že 25.000 uporabnikov družbenega omrežja. Organizatorji novih prijav zaradi navala zaenkrat ne sprejemajo, se je pa mogoče vpisati na čakalno vrsto.

Skupinski tožbi proti Facebooku, ki so jo pripravili v sosednji Avstriji, se je v nekaj dneh pridružilo že 25.000 uporabnikov družbenega omrežja
Skupinski tožbi proti Facebooku, ki so jo pripravili v sosednji Avstriji, se je v nekaj dneh pridružilo že 25.000 uporabnikov družbenega omrežja 

DUNAJ > Skupina aktivistov z imenom Europe-v-Facebook je tožbo proti Facebooku vložila prejšnji teden na sodišču na Dunaju. Ameriškemu družbenemu omrežju očitajo “cel spisek” kršitev evropske zakonodaje - med drugim, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in posreduje tretjim osebam na povsem netransparenten način ter da nezakonito sodeluje z ameriškimi obveščevalci.

Tožbo vodi 26-letni avstrijski aktivist in študent prava Max Schrems, ki je znan po tem, da se je Facebooku po robu postavil že leta 2011. V skladu z evropsko zakonodajo je od Facebooka zahteval vse podatke, ki jih hranijo o njem, v odgovor pa dobil pošiljko s 1222 stranmi podatkov.

V zadnjih dneh so dobili tudi po 7000 novih prijav na dan, je v sredo zapisal na spletni strani kampanje www.europe-v-facebook.org. Skupno število sodelujočih v tožbi so zato zaenkrat omejili na 25.000.

“S takšni številom udeležencev imamo odlično možnost, da se ne zgolj pritožujemo, ampak nekatere stvari dejansko spremenimo,” je zapisal.

Skupina od ameriškega družbenega omrežja zahteva odškodnino v višini 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 tožnikih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Kot pravijo, je cilj tožbe uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Tožba zadeva Facebookovo podružnico na Irskem, ki je podvržena evropski zakonodaji in pod katero spadajo vsi svetovni uporabniki razen ameriških in kanadskih. Med tožniki je največ Nemcev, Avstrijcev in Nizozemcev, nekaj sto je tudi Slovencev.

Facebook ima po vsem svetu približno 1,32 milijarde uporabnikov, junija pa jih je bilo aktivnih okoli 830 milijonov, kažejo uradni podatki družbenega omrežja. Facebookova tržna vrednost se trenutno giblje okoli 190 milijard ameriških dolarjev.

STA


Najbolj brano