V eksploziji v bližini koptske katedrale v Kairu najmanj 25 mrtvih

V današnji eksploziji v bližini koptske katedrale v Kairu je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, ranjenih pa okoli 50, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za najhujši napad na oblegano koptsko manjšino v zadnjem času. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je dogodek že obsodil in razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami.

Kairo Foto: Wikipedia
Kairo Foto: Wikipedia

KAIRO > Eksplozija je odjeknila ob 10. uri po lokalnem času, okna katedrale so se pri tem raztreščila, so sporočile egiptovske oblasti za varnost.

Državna televizija je, sklicujoč se na predstavnika varnosti, poročala, da je odjeknila bomba, narejena iz eksploziva TNT.

Pred cerkvijo so se zvrstili reševalni avtomobili, ki so evakuirali mrtve in ranjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abdel Fatah Al Sisi je obsodil napad kot nizkotno dejanje terorizma, usmerjeno v “narod, tako Kopte kot tudi muslimane”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Egipt bo, kot vselej, le pridobil na moči in enotnosti v soočanju s takšnimi okoliščinami,” navaja uradna izjava iz predsednikovega urada.

Napad je obsodil tudi veliki imam mošeje in univerze Al Azhar v Kairu, duhovni vodja sunitskih muslimanov Ahmed Mohamed al Tajeb, še poroča AFP.

Kopti predstavljajo okoli 10 odstotkov celotnega, 90-milijonskega egiptovskega prebivalstva. V državi se soočajo s preganjanjem in diskriminacijo, kar se je razširilo v času 30-letne vladavine nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ki so ga z oblasti zrušili v ljudski vstaji leta 2011.

STA


Najbolj brano