V eksploziji v Kabulu najmanj 15 mrtvih

V afganistanski prestolnici Kabul je danes zgodaj zjutraj odjeknila silovita eksplozija tovornjaka bombe, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 15 ljudi, ranjenih pa več kot 200. Gre za prvi večji napad v Kabulu, odkar so talibani prejšnji teden zamenjali vodstvo.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

KABUL > Za napad kmalu po polnoči po lokalnem času odgovornosti uradno ni prevzela še nobena skupina, a talibani v tem času krepijo svojo poletno ofenzivo in tovrstni napadi v Afganistanu so praviloma njihovo delo.

Med žrtvami današnjega napada v četrti Šah Šahid na vzhodu Kabula so tudi otroci in ženske. Eksplozijo, ki je bila izredno močna, so slišali po večini prestolnice. Uničila je številna stanovanjska poslopja in ustvarila približno 10 metrov globok krater, nedaleč od baza afganistanske vojske blizu četrti Šah Šahid. Nekateri prebivalci so poročali, da so zaradi eksplozije popokale okenske šipe celo nekaj kilometrov stran.

Število žrtev je po navedbah kabineta afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija naraslo s prvotnih osem na 15. Ranjenih je bilo približno 240 ljudi, med njimi številne ženske in otroci. “Napadalci so imeli namen izvršiti pokol,” je menil prvi mož policije v Kabulu Abdul Rahman Rahimi.

Ni povsem jasno, ali je bila tarča napada baza afganistanske vojske, a o žrtvah med vojaki ni poročil.

Najnovejši napad se je zgodil dan po vrsti talibanskih napadov na policijske tarče na jugu in vzhodu Afganistana, v katerih je bilo ubitih devet ljudi.

Gre za prve večje napade talibanov, potem ko so prejšnji teden razglasili smrt svojega vodje Mule Omarja in imenovali njegovega naslednika Mulo Ahtarja Mansurja. Z zamenjavo pa številni v vrstah talibanov niso bili zadovoljni in zato znotraj skupine potekajo boji za oblast.

Napadi odsevajo vedno večjo nestabilnost v deželi pod Hindukušem, kjer se afganistanske sile tokrat prvo poletje proti uporniškim talibanom borijo brez polne podpore Natovih enot. Te so bojno misijo v Afganistanu končale decembra lani.

STA


Najbolj brano