V eksploziji v Budimpešti ranjena policista

V središču Budimpešte je v soboto zvečer odjeknila eksplozija, v kateri sta bila ranjena policist in policistka na patrulji, so danes sporočili z madžarske policije. Vzrok eksplozije sicer še ni znan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Budimpešta Foto: Wikipedia
Budimpešta Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Poškodovana policista so prepeljali v bolnišnico, medtem ko o drugih poškodovanih ne poročajo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskava vzroka eksplozije, ki je odjeknila v ali pred trgovino na zelo prometnem križišču, še poteka. Policija se je po pomoč obrnila tudi na morebitne očividce in bližnje prebivalce. Po poročanju lokalnih medijev bi lahko šlo za poskus umora, izključeno ni niti teroristično oziroma kriminalno ozadje dogodka.

Po navedbah strokovnjaka za eksplozivna sredstva bi lahko razneslo doma narejeno bombo. V bližini kraja eksplozije pa so našli tudi žeblje, kar pomeni, da bi lahko šlo za bombo z žeblji, poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Nadzorne kamere naj bi tik pred eksplozijo ujele tudi moškega, ki je na mestu eksplozije pustil torbo, navaja AFP.

Policisti so izpraznili zgradbe v bližini in zavarovali kraj eksplozije, tako da ceste tudi danes ostajajo zaprte za promet. V okolici so sicer številne restavracije in lokali, med drugim tudi nočni klub, ki je bil pred leti tarča bombnega napada. Tedaj je šlo za spopad med dvema mafijskima združbama. V bližini je tudi znana glasbena akademija Franza Liszta, ki so jo izpraznili.

Po navedbah prič so se ob eksploziji zatresle zgradbe, popokala so okna in stekla, ljudje pa so v paniki začeli bežati, še navaja AFP.

Eksplozija je odjeknila teden dni pred referendumom o obvezni prerazporeditvi migrantov znotraj EU, ki ga je razpisal madžarski premier Viktor Orban.

Po besedah madžarskega politologa Zoltana Kiszelyja bi lahko napad povečal tudi možnosti za zavrnitev kvot, za katero se zavzema premier. Eden od glavnih argumentov za zavrnitev migrantov je bila namreč prav možnost terorističnega napada. Če bi odgovornost za napad prevzela katera izmed terorističnih organizacij, bi to lahko pozitivno vplivalo na volilno udeležbo, kar povečuje Orbanove možnosti za zmago.

STA


Najbolj brano