V eksploziji bombe v središču Bangkoka mrtvi in ranjeni

Pred verskim svetiščem v središču Bangkoka je danes odjeknila silovita eksplozija. Policija je že potrdila, da je eksplodirala bomba. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je življenje v eksploziji izgubilo najmanj 19 ljudi, še okoli 80 je ranjenih. Med žrtvami je več tujcev.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

BANGKOK > Kot navaja dopisnik francoske tiskovne agencije AFP, so po eksploziji pred svetiščem ležali številni deli teles, na kraju eksplozije pri hindujskem svetišču Erawan pa zija velik krater. Po pisanju dpa so reševalci na prizorišču pomagali preživelim.

“Lahko potrdim, da je šlo za bombo, a še preverjamo, za kakšno,” je poudaril tiskovni predstavnik tajske policije, general Prawut Thavornsiri in dodal, da je bil napad verjetno politično motiviran in namenjen povzročitvi “kaosa”.

Kasneje je še povedal, da je med žrtvami precejšnje število tujcev. Doslej je policija potrdila, da je med ubitimi deset Tajcev ter državljana Filipinov in Kitajske. Med ranjenimi tujci pa naj bi bili Kitajci ter tudi državljani Singapurja in Tajvana.

Tajski obrambni minister Prawit Wongsuwan je v odzivu zatrdil, da so bili tarča napada tujci, storilci pa so tako želeli škoditi pomembnemu turističnemu sektorju države. “Šlo je za TNT bombo. Ljudje, ki so to storili, so si za tarčo izbrali tujce, da bi škodili turizmu in gospodarstvu,” je povedal minister.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče, vlada pa za zdaj še ne želi ugibati, kdo bi lahko stal za eksplozijo. Tajske oblasti se sicer na pretežno muslimanskem skrajnem jugu države na meji z Malezijo že vrsto let spopadajo s separatističnim uporom, v katerem je bilo v zadnjih letih ubitih več tisoč ljudi. Tam so manjši bombni napadi pogosti, enako je s streljanjem na varnostne sile. A ta upor je bil doslej zelo lokaliziran in nikoli niso uradno potrdili napada tamkajšnjih upornikov izven južnega dela države.

Bomba je danes eksplodirala v nakupovalni in poslovni četrti Ratchaprasong v središču Bangkoka. Policija je po eksploziji spraznila bližnje trgovine in nakupovalne centre ter začela z iskanjem drugih morebitnih eksplozivnih naprav. Eno je po pisanju dpa tudi našla in deaktivirala.

STA


Najbolj brano