V dvojnem napadu v Istanbulu številni mrtvi in ranjeni

Pred nogometnim stadionom v Istanbulu sta v soboto zvečer odjeknili dve siloviti eksploziji, v katerih je bilo po zadnjih podatkih notranjega ministra Süleymana Soyluja ubitih najmanj 38 ljudi, še 166 pa jih je ranjenih. Cilj napada so bili očitno policisti, ki so pred tem varovali nogometno tekmo.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

ISTANBUL > Do eksplozij je prišlo kaki dve uri po koncu tekme med Besisktasem in Bursasporjem na novi Vodafone Arena v Istanbulu, ki so jo odprli letos. Navijači so k sreči stadion večinoma že zapustili, ostali so le policisti, ki jih je bilo na tej tekmi zaradi visokega varnostnega tveganja veliko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je davi povedal minister Süleyman Soylu, je najprej pred stadionom eksplodiral avtomobil bomba, manj kot minuto zatem pa se je na bližnjem parkirišču sredi gruče policistov razstrelil še samomorilski napadalec.

Nastal je velik krater

Med ubitimi je sicer najmanj 30 policistov, sedem civilistov in neidentificirana oseba, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal minister Soylu. Pred tem je še sporočil, da so v povezavi z napadom že prijeli deset ljudi. Kdo naj bi stal za napadom, pa minister ni povedal.

Prav tako še ni nihče prevzel odgovornosti za ta napad, so pa v minulem letu podobne napade v Istanbulu že izvedli kurdski separatisti, pa tudi džihadisti teroristične skupine Islamska država.

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je sicer zatem turški tiskovni agenciji Anadolu dejal, da več indicev kaže na to, da je napad izvedla prepovedana kurdska delavska stranka (PKK). Kot je dejal, so napadi z avtomobili bombami tipični za kurdske skrajneže.

Uporabljenih naj bi bilo med 300 do 400 kilogramov eksploziva. “Kjer je razneslo avtomobil, je nastal velik krater, avtomobila pa ni nikjer več. Bil je popolnoma uničen,” je po poročanju dpa povedal Kurtulmus.

Preventivno razstrelili še eno vozilo

Oblasti so sicer po obeh napadih v bližini stadiona preventivno razstrelile še eno vozilo, za katerega so sumile, da je v njem prav tako bomba.

Turčija sicer na jugovzhodu države od julija vodi obsežno ofenzivo proti Kurdom in oboroženi skupini TAK, ki se je ločila od PKK. Pred tem je na območju več kot dve leti vladalo premirje.

Turčija je že razglasila današnjo nedeljo za dan žalovanja. Premier Binali Yildirim je ukazal, naj bodo zastave spuščene na pol droga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je že ponoči ostro obsodil napad in napovedal, da se bodo še naprej borili proti terorizmu. “Vedno znova, ko Turčija naredi kak pozitiven korak proti prihodnosti, takoj sledi odgovor krvoločnih terorističnih organizacij v krvi, žrtvah in brutalnosti in kaosa,” je dejal Erdogan.

Enako so se odzvali tudi iz ZDA. “Stojimo ob strani Turčiji in našim zaveznikom v Natu v našem boju proti teroristom, ki ogrožajo ZDA ter svetovni mir in stabilnost,” je sporočil predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.

Solidarnost s Turčijo je izrazil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je teroristični napad v Istanbulu ostro obsodil. “Smo enotni v naši solidarnosti s Turčijo. Še naprej smo odločeni, da se bomo skupaj borili proti terorizmu in vsem njegovim oblikam,” je v sporočilu za javnost zapisal Stoltenberg.

Tekma med Besiktasem in Bursasporjem je sicer veljala za tekmo z visokim varnostnim tveganjem in na stadionu so bili številni policisti, da ne bi prišlo do kakih spopadov med navijači, do kakršnih je že prihajalo v preteklosti. Navijači so Bursasporja so bili zaradi tega tudi kaznovani in sobotna tekma je bila celo prva po več letih, ko so jih spustili na tekmo z Besiktasem, še navaja dpa.

Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti številna reševalna vozila in obsežno razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija avtomobila bombe. Uničenih je bilo več vozil, med njimi tudi minibus in policijski vodni top, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano