V državljanski vojni v Siriji umrlo več kot 191.000 ljudi

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je danes v Ženevi opozorila, da je v državljanski vojni v Siriji umrlo že več kot 191.000 ljudi.

 V državljanski vojni v Siriji je umrlo že več kot 191.000 ljudi Foto: Wikipedia
V državljanski vojni v Siriji je umrlo že več kot 191.000 ljudi Foto: Wikipedia

NEW YORK, ŽENEVA> Pri tem je Navi Pillay, ki se ji izteka šestletni mandat, kritizirala “ohromljenost” mednarodne skupnosti v zvezi s Sirijo.

Pillayjeva je opozorila, da je bilo po podatkih ZN med marcem 2011 in koncem letošnjega aprila v Siriji ubitih 191.369 ljudi, najverjetneje pa še veliko več, ker so v tej številki upoštevane le registrirane žrtve.

Dejala je še, da se je število žrtev sirskega konflikta v zadnjem letu dni podvojilo. Ob tem je okrcala mednarodno skupnost, ker ne ukrepa v zvezi s konfliktom v Siriji, kar po njenem mnenju še podžiga nasilje v državi.

Odhajajoča komisarka ZN za človekove pravice je bila kritična tudi do Varnostnega sveta ZN. Kot je opozorila v četrtek v svojem zadnjem poročanju pred VS ZN, ta 15-članski organ svetovne organizacije daje prednost nacionalnim interesom pred kolektivnimi.

Ob tem je pozvala stalne članice VS ZN, naj ne uporabijo pravice veta in tako končajo ali preprečijo konflikte. Dejala je še, da bi bilo trenutne večje krize v svetu moč preprečiti s hitrim in enotnim ukrepanjem.

Pillayjevi se mandat izteče konec meseca, na položaju pa jo bo 1. septembra nasledil jordanski princ in nekdanji jordanski veleposlanik pri ZN Zejd Raad Zejd al Husein.

STA


Najbolj brano