V bombnem napadu v Somaliji ubitih več uslužbencev ZN

V bombnem napadu na avtobus na severovzhodu Somalije je bilo danes ubitih najmanj šest uslužbencev Združenih narodov, je sporočila lokalna policija. Več ljudi je bilo tudi ranjenih.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

MOGADIŠ > Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamistična milica al Šebab, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tarča napada je bil minibus z uslužbenci ZN v mestu Garowe v pokrajini Puntland. Glede na trenutne ugotovitve je najverjetnejše, da je bila bomba pritrjena na vozilo. Eksplozija je odjeknila, ko je avtobus vstopal v urad Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

S prizorišča prihajajo različne navedbe glede žrtev. Francoska tiskovna agencija AFP piše o šestih ubitih, med katerimi naj bi bil en tujec, nemška tiskovna agencija dpa pa o sedmih smrtnih žrtvah, med katerimi naj bi bilo pet tujih uslužbencev ZN in dva somalijska sodelavca.

Predstavnik al Šebaba je potrdil odgovornost skupine za napad. Kot je dejal Abdulaziz Abu Musab, so Združeni narodi del “kolonizacijske sile v Somaliji”.

Vodja misije ZN v Somaliji Nick Kay je na twitterju že obsodil napad. Kot je dejal, je šokiran in zgrožen.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je ob smrti uslužbencev ZN danes v New Yorku izrazil ogorčenje ter humanitarne delavce označil za “navdih za vse nas”. “Napad na te pogumne in zavzete posameznike je napad na vse nas,” je še poudaril.

STA


Najbolj brano