V bližini Dugega otoka opazili kita

Sedem milj od Dugega otoka v severni Dalmaciji so davi opazili približno deset metrov dolgega brazdastega kita. Kot je poročal hrvaški radio, gre verjetno za mladiča ene največjih živali na svetu. Plaval je v smeri Italije. Brazdasti kit sicer prebiva v Sredozemskem morju in občasno priplava tudi v Jadran.

Brazdasti kit leta 2009 v bližini Trsta. Foto: Vigili Del Fuoco, Ge Trst
Brazdasti kit leta 2009 v bližini Trsta. Foto: Vigili Del Fuoco, Ge Trst

ZAGREB > Čeprav obiskovalec ni bil razpoložen za fotografiranje, so na zagrebški veterinarski fakulteti prepričani, da gre za brazdastega kita. Razpoznaven je po sivorjavi barvi hrbta in belem trebuhu ter po čeljusti, ki je praviloma bela na desni in temnejša na levi strani.

Brazdasti kit lahko sicer zraste tudi do več kot 20 metrov, nekateri samci pa tehtajo celo več kot 70 ton. Gre za eno največjih živali na svetu. Sodi med zelo ogrožene živalske vrste.

V hrvaškem inštitutu za raziskovanje in varovanje morja Plavi svijet ocenjujejo, da je v Sredozemskem morju nekaj tisoč brazdastih kitov. V Jadranu niso pogosti, ker zanje tam ni dovolj hrane, pridejo pa, ko se v nekaterih delih sezonsko pojavi plankton. Plavi svijet je na svoji spletni strani objavil, da so prejšnji teden kite opazili tudi nedaleč od otoka Vis. Poudarjajo, da kiti niso nevarni za ljudi, razen če se jih vznemirja ali preganja.

Leta 2012 so med otokoma Hvar in Vis posneli brazdastega kita, ki je bil dolg 25 metrov, dve leti pred tem pa so pri otoku Palagruža fotografirali 18-metrskega morskega sesalca.

Brazdastega kita so avgusta 2011 opazili tudi v Piranskem zalivu, leta 2003 pa so pred slovensko obalo našli tudi truplo 13-metrske mlade samice brazdastega kita.

STA


Najbolj brano