V avstralskem Queenslandu koale razglasili za ogroženo vrsto

Zvezna avstralska država Queensland je zaradi ogroženosti koal sprejela ukrep, s katerim bodo tega drevesnega vrečarja uvrstili na seznam ranljivih živalskih vrst. Koalo namreč močno ogrožajo širjenje urbanega prostora, prometne nesreče in napadi psov.

Koalo namreč močno ogrožajo širjenje urbanega prostora, 
prometne nesreče in napadi psov.
Koalo namreč močno ogrožajo širjenje urbanega prostora, prometne nesreče in napadi psov. 

SYDNEY > “Vsi imajo radi koale in moramo narediti vse, kar je v naši moči, da jih zaščitimo sedaj in v prihodnosti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala premierka Queenslanda Annastacia Palaszczuk.

Koale so na seznam ogroženih živali že uvrščene v jugovzhodnem delu Queenslanda, razširjen ukrep pa bo pokril celotno zvezno državo, s čimer vlada želi okrepiti prizadevanja za ohranitev življenjskega prostora koal.

Študija iz leta 2011 kaže, da je bilo leta 1788, še pred prihodom britanskih kolonistov, na otoku več kot 10 milijonov koal. A število koal se je v divjini zmanjšalo na manj kot 45.000. Štetje je sicer precej težko, ker živijo visoko v krošnjah dreves.

Avstralska zvezna vlada je na seznam ogroženih vrst, ki jih je označila kot najbolj ranljive, že leta 2012 uvrstila koale v Novem Južnem Walesu, Queenslandu in na območju avstralske prestolnice.

Poročilo iz leta 2012 je pokazalo, da se je populacija koal v jugovzhodnem Queenslandu v zadnjih dveh desetletjih zmanjšala s 60.000 na 11.000. Raziskovalci za močan upad krivijo sušo, vročinske valove in krčenje življenjskega prostora živali.

STA


Najbolj brano