V avstralskem Brisbanu in okolici poslej pouk slovenskega jezika in kulture

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki se mudi na večdnevnem obisku v Avstraliji, je v zvezni državi Queensland v četrtek uradno odprl šolo slovenskega jezika in kulture v Brisbanu in okolici. Obiskal je tudi obe tamkajšnji slovenski društvi in avstralsko podjetje Australian Business.

Brisbane Foto: Wikipedia
Brisbane Foto: Wikipedia

BRISBANE > Pouk slovenskega jezika in kulture poteka na treh lokacijah (Gold Coast, Sunshine Coast in Brisbane), izvaja ga skupina mladih učiteljic, ki so se v Avstralijo preselile pred kratkim. Ob tej priložnosti je šolo s privlačnim video-kolažem predstavila učiteljica Jerneja Svetičič, pobudnica šole pa je novoimenovana častna konzulka Nevenka Golc-Clarke, so danes sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Minister je tudi obiskal Slovensko športno društvo Lipa Gold Coast, kjer se je srečal s predsednikom Janijem Palom ter skupino članov, nato pa še Slovensko društvo Planinka Brisbane. Tu se je pogovarjal tudi z urednikoma slovenske radijske oddaje, ki je na sporedu dvakrat tedensko.

Prav tako je minister obiskal tudi podjetje Australian Business, ki opravlja storitve za gospodarski zbornici Queenslanda in Novega Južnega Walesa v povezavi z zunanjo trgovino in priznavanjem profesionalnih kvalifikacij na novo priseljenih delavcev. V ospredju pogovorov z vodstvom so bili možnosti gospodarskega sodelovanja med zvezno državo Queensland in Slovenijo, priznavanje izobrazbe priseljencem iz Slovenije in vprašanje dvojnega obdavčevanja.

STA


Najbolj brano