V afero Panamski dokumenti vpleten tudi domnevni “kralj steroidov” Karner

V afero Panamski dokumenti se je po poročanju časnika Delo ujel tudi domnevni slovenski "kralj steroidov" Mihael Karner. Dokumenti poleg njega potrjujejo tudi vpletenost domnevnega Karnerjevega sodelavca Sava Stjepanovića in Karnerjeve soproge Alenke ter razkrivajo morebitno vpletenost njenega brata Gorana Hribarja.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > "Na podlagi notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, lahko prvič z gotovostjo zapišemo, da je (bil) domnevni "kralj steroidov" Mihael Karner v ključnem obdobju njegove trgovine z anaboličnimi steroidi (so)lastnik dveh pomembnih družb s Sejšelov - Ammersham Commercial Ventures in Northstar Trading Group," so zapisali v Delu.

Dokumenti po navedbah časnika dokazujejo tudi poslovno vpletenost Karnerjeve soproge Alenke in potrjujejo, da je imel v poslih vlogo tudi njegov domnevni sodelavec Savo Stjepanović.

Vsi navedeni, vključno z obema družbama, so bili leta 2013 oziroma 2015 v ZDA uvrščeni na seznam OFAC, na katerega vlada uvrsti posameznike, skupine in države, ki podpirajo in financirajo terorizem ali pa se ukvarjajo s prekupčevanjem drog.

Karner, njegova žena Alenka in njegov brat Matevž so bili v ZDA marca 2010 pravnomočno obtoženi zaradi domnevnega pranja denarja, prodaje prepovedanih substanc in njihovega uvoza v ZDA. Leta 2011 so jih aretirali v Avstriji, vendar jih po plačilu varščine do danes niso izročili ameriškim oblastem. Maja 2013 je predsednik Barack Obama Karnerja tudi uradno označil za prekupčevalca z drogami.

Karner naj bi s steroidi doslej zaslužil 50 milijonov dolarjev, njegova organizacija pa ima po informacijah izpred nekaj več kot leta dni najmanj 14 podjetij, poleg na Sejšelih med drugim še v Sloveniji, Panami, Gibraltarju, Liechtensteinu, Dominikanski republiki in Belizeju.

Ameriško ministrstvo za finance je sicer februarja lani uvedlo sankcije še proti petim osebam in 14 organizacijam v povezavi s Karnerjevo prodajo steroidov.

STA


Najbolj brano