V Zagrebu zažgali avtomobil voznika Uberja

Neznani zamaskirani napadalci so nekaj po polnoči razbili okno avtomobila voznika, ki je delal za ameriško podjetje Uber in so v notranjost vozila vrgli baklo. Voznik je uspel nepoškodovan pobegniti iz avtomobila, ki je skoraj v celoti zgorel, je danes potrdila zagrebška policija.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

ZAGREB > Napad se zgodil na parkirišču pred poslopjem zagrebške filozofske fakultete, nedaleč od veleposlaništva Velike Britanije v širšem središču Zagreba. Požar v avtomobilu so pogasili gasilci. Hrvaška policija je ocenila, da gre za kaznivo dejanje ogrožanja življenja in premoženja s splošno nevarnim početjem in sredstvi.

Ni znano, zakaj so napadalci zažgali vozilo, v katerem je bil 36-letni voznik.

V Uberju so bili osupli zaradi napada na njihovega voznika, ki je bil žrtev “brutalnega napada skupine neznanih nasilnežev”.

“V tem trenutku smo osredotočeni predvsem na pomoč našemu partnerju vozniku. Srečni smo, da med napadom v vozilu ni bilo potnikov in da naš voznik ni utrpel resnih telesnih poškodb,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Drugi napad v enem tednu

Napovedali so, da bodo vozniku pravno in finančno pomagali ter da pričakujejo, da bodo napadalce čim prej našli in kaznovali.

Gre za drugi napada na voznike Uberja v zadnjem tednu dni v Zagrebu, potem ko so trije moški prejšnjo sredo napadli voznika Uberja, medtem ko je čakal potnike na zagrebškem letališču.

Voznik je z mobilnim telefonom posnel video, ki je objavljen na spletni strani YouTube. Na posnetku je videti, da so napadalci vozniku grozili, da bodo razbili njegov avtomobil in s pretepom, ker jim “jemlje kruh”.

Uber, ki ponuja iskanje cenovno ugodnih prevozov prek mobilne aplikacije, je prispel na hrvaški trg oktobra lani, ko so začeli opravljati storitve v Zagrebu, v katerem je takrat imelo taksi licence približno 1400 voznikov. Že pri napovedih prihoda Uberja v Zagreb so številni zagrebški taksisti izražali nezadovoljstvo, ker so menili, da gre za nelojalno konkurenco.

20 do 25 odstotkov cenejši od taksijev

Ameriško podjetje trdi, da na Hrvaškem deluje v skladu s hrvaškimi zakoni, njihova storitev je od 20 do 25 odstotkov cenejša od klasičnih taksi prevoznikov.

Sodišča v Nemčiji, Franciji, Italiji, Belgiji in nekaterih drugih državah članicah EU so prepovedala nekatere Uberjeve storitve, ki so bile v nasprotju z zakoni v teh državah.

Najstarejše zagrebško taksi podjetje, Radio taksi Zagreb, je sicer izražalo svoje nezadovoljstvo tudi, ko sta na mestni trg vstopila druga taksi podjetja, kot sta Cammeo in Eko taksi. Hrvaški mediji so pred časom poročali tudi o verbalnih in fizičnih napadih na voznike Cammeo taksija.

STA


Najbolj brano