V Zagrebu ustanovili politično stranko zaprtega župana

Privrženci zagrebškega župana Milana Bandića so danes v Zagrebu ustanovili politično stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti. Za predsednika stranke so na današnji skupščini izbrali Bandića, ki se je oglasil s pismom za medije iz zapora. Bandića sumijo več primerov korupcije v škodo mestnega proračuna.

Privrženci zagrebškega župana Milana Bandića so danes  
ustanovili politično stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela 
in solidarnosti. Foto: Reuters
Privrženci zagrebškega župana Milana Bandića so danes ustanovili politično stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti. Foto: Reuters

ZAGREB > Milan Bandić je pred vnovičnim odhodom v zapor v Remetincu v začetku marca napovedal, da bo njegova neodvisna lista, s katero je zmagal na prejšnjih lokalnih volitvah v Zagrebu, postala tudi politična stranka. Kot je večkrat napovedal, želi biti “župan Hrvaške”.

Za razvoj in napredek Hrvaške ter za boljše življenje hrvaških državljanov

V svojem današnjem pismu je Bandić spomnil, da so najboljše priporočilo za njegovo stranko rezultati, ki jih je uresničil v petih županskih mandatih na čelu Zagreba.

Na skupščini so tudi poudarili, da želijo delati 365 dni na leto in si želijo prevzeti odgovornost za razvoj in napredek Hrvaške ter za boljše življenje hrvaških državljanov.

Kot zagrebški župan je Bandić s svojo neodvisno listo doživel polom na parlamentarnih volitvah leta 2011, ko je dobil manj glasov kot ponavadi na lokalnih volitvah. Prepričljivo je v drugem krogu izgubil tudi tekmo za predsednika države, ko ga je leta 2010 premagal bivši predsednik Ivo Josipović.

Bandić ponovno za rešetkami

Prvi mož Zagreba je pred dvema tednoma znova končal v priporu, kjer bo ostal najmanj do 10. aprila. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je proti njemu razširil preiskavo zaradi korupcije. Lani so ga priprli zaradi suma, da je v primeru Agram z različnimi malverzacijami mesto oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov).

Bandića so iz pripora izpustili novembra lani, ko je njegov odvetnik plačal za Hrvaško rekordnih 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) varščine. Sodišče marca je nato sprejelo zahtevo tožilstva, naj ga znova priprejo, tudi zaradi kršenja pogojev izpustitve iz pripora. Ob tem je ostal tudi brez varščine.

Župana sumijo tudi neplačevanja davkov za donacije, ki jih je prejel med svojo kampanjo za predsednika države leta 2009.

Proti Bandiću so sredi februarja vložili prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov). Medtem je sodiščem zahtevalo od tožilstva, naj dodatno utemelji obtožnico.

Iz pripora odstavil svojo namestnico in pooblastil drugo

Bandić vse obtožbe zavrača. V petek je iz pripora odstavil svojo namestnico Sandro Švaljek, ki je mesto vodila pet mesecev ter je za posle župana pooblastil drugo namestnico Vesno Kusin.

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da gre za politični obračun, ker je Švaljkova primerno opravljala županske naloge brez neposrednega Bandićevega vpliva, v zadnjih javnih raziskavah pa je uživala večjo podporo volivcev kot Bandić.

Pred novim odhodom v pripor v Remetincu je Bandić omenil tudi možnost, da bi odstopil z županskega položaja, zaradi česar bi imeli v Zagrebu predčasne volitve. To bi moral storiti do 2. junija. V nasprotnem primeru bo Kusinova v skladu z zakonodajo postala zagrebška županja brez volitev.

STA


Najbolj brano