V Zagrebu uradno potrdili pošiljanje pisem v Haag in Bruselj

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v imenu hrvaške vlade v pismih obvestila arbitražno sodišče in Evropsko komisijo o okoliščinah, ki pod vprašaj postavljajo verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, so danes potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

 Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v imenu hrvaške 
vlade v pismih obvestila arbitražno sodišče in Evropsko 
komisijo o okoliščinah, ki pod vprašaj postavljajo verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka za reševanje 
spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Foto: STA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v imenu hrvaške vlade v pismih obvestila arbitražno sodišče in Evropsko komisijo o okoliščinah, ki pod vprašaj postavljajo verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Foto: STA

ZAGREB > Dodali so, da so v pismih, ki so ju poslali v petek, navedli, da so javno objavljeni transkripti in posnetki komunikacije slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik razkrili kršitev temeljnih načel arbitražnega postopka. Zapisali so tudi svoje mnenje in ga argumentirali. Ocenil so, da sta Sekolc in Drenikova s svojim ravnanjem grobo in sistematično kršila neodvisnost in integriteto arbitražnega postopka.

Hrvaška je preostalo četverico sodnikov arbitražnega sodišča pozvala, naj nujno pregledajo poslane informacije, saj je po oceni Zagreba zelo oškodovana integriteta celotnega postopka kot tudi njegova percepcijo legitimnosti v javnosti. Sodišče so tudi pozvali, naj poda mnenje o dogodkih.

Podobno pismo je Zagreb naslovil tudi na Evropsko komisijo in v njem navedel, kaj vse je storila Hrvaška v zvezi z najnovejšimi dogodki, ki naj bi kompromitirali arbitražni postopek. Odločitev sodišča o rešitvi spora o meji je bila napovedana za december.

Arbitražno sodišče se je že oglasilo v četrtek, ko je sporočilu za javnost sprejelo odstop Sekolca in zapisalo, da je v skladu z arbitražnim sporazumom zdaj na potezi slovenska vlada, da v 15 dneh imenuje novega člana sodišča. V nasprotnem bodo sami imenovali novega člana sodišča. Medtem je odstopila tudi Drenikova.

Po petkovem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so po besedah premierja Mira Cerarja soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško. Parlamentarne stranke bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka. Odbor DZ za zunanjo politiko pa je danes sprejel sklep, v katerem vladi priporoča, da v najkrajšem možnem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma.

STA


Najbolj brano