V Zagrebu lani ukradli več kot 700 pokrovov jaškov

Z zagrebški mestnih ulic so lani ukradli več kot 700 pokrovov kanalizacijskih jaškov, trend pa se nadaljuje tudi letos, so potrdili v zagrebški mestni upravi. Domnevajo, da so pokrovi končali na trgu surovin, na katerem plačajo približno dve kuni (26 centov) za kilogram železa.

Z zagrebški mestnih ulic so  lani ukradli več kot 700 pokrovov kanalizacijskih jaškov. Foto: Andraž Gombač
Z zagrebški mestnih ulic so lani ukradli več kot 700 pokrovov kanalizacijskih jaškov. Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Teža pokrovov kanalizacijskih jaškov je med deset in 25 kilogramov, kar pomeni, da je za pokrov možno dobiti tudi 50 kun (6,5 evra). Cene novih pokrovov pa so med 350 in 3500 kunami (med 45 in 454 evrov), pravijo v mestni upravi.

Poudarjajo, da odtujitev vsakič prijavijo policiji, a storilce redko kdaj dobijo. Ugotovili so, da so kraje najbolj pogoste v vzhodnem delu mesta, a se v zadnjem času širijo tudi na širše središče mesta. Le v zadnjem mesecu in pol je bilo odtujenih več kot 100 pokrovov.

Zavedajo se, da pomanjkanje pokrovov na prometnicah predstavlja nevarnost za voznike in pešce, opozorili pa so, da za zamenjavo vseh odtujenih ali poškodovanih pokrovov potrebujejo čas.

Opozarjajo tudi, da so stroški postavitve novih pokrovov lahko tudi večji, kot je vrednost samega pokrova, ker na trgu zmanjkuje določenih zvrst starejših modelov pokrovov in jih je potrebno zamenjati z novimi, ki pa so pogosto drugačnih dimenzij, kar zahteva dodatno delo.

V enem izmed podjetij, ki proizvajajo pokrove za kanalizacijske jaške in so bili vrsto let dobavitelji za mestno komunalno podjetje, sicer trdijo, da imajo na skladiščih dovolj pokrovov ter da jih tudi redno izdelujejo. Kot so dodali, v zadnjem času ni bilo naročil pokrovov za potrebe zagrebškega Holdinga.

Novičarska spletna stran tportal.hr pa opozarja tudi na primere malverzacij v mestnem komunalnem podjetju. Spominja na primer, ko so bivšega direktorja mestnega podjetja za ceste pretepli, ker je opozoril, da so v mandatu njegovega predhodnika plačali za nov asfalt v eni izmed mestnih ulic, ki pa ga v resnici sploh niso postavili.

STA


Najbolj brano