V Zagrebu, Splitu, Osijeku in na Reki se obeta drugi krog županskih volitev

V štirih največjih hrvaških mestih tudi po neuradnih, začasnih izidih državne volilne komisije kaže na drugi krog županskih volitev. V Zagrebu, Osijeku in Reki ostajajo v igri tudi sedanji župani, medtem ko v Splitu vodi nekdanji župan Željko Kerum. HDZ bo po vsem sodeč imela kandidata za drugi krog v Splitu in Osijeku.

 Foto: Stanko Gruden
Foto: Stanko Gruden

ZAGREB > Po neuradnih sinočnjih izidih z zagrebških volišč je sedanjega zagrebškega župana Milana Bandića podprlo skoraj 32 odstotkov Zagrebčanov, je razvidno iz podatkov na spletni strani hrvaške državne volilne komisije.

V drugem krogu 4. junija bo njegova protikandidatka verjetno Anka Mrak Taritaš (HNS), ki jo podpirajo stranke leve sredine skupaj s SDP. Mrak Taritaševa ima 24 odstotkov glasov, kar pomeni, da je pet odstotnih točk pred neodvisno kandidatko Sandro Švaljek.

V Splitu je v vodstvu nekdanji župan Željko Kerum, ki pred štirimi leti ni uspel podaljšati svojega županskega mandata. Neuradni izidi kažejo, da ima približno 30 odstotkov glasov ali skoraj pet odstotnih točk več kot kandidat HDZ Andro Krstulović Opara. Dosedanji župan Ivo Baldasar, ki je bil neodvisni županski kandidat po izstopu iz SDP, ni dobil niti enega samega odstotka glasov.

Na Reki ima dolgoletni župan SDP župan Vojko Obersnel z več kot 41 odstotki prepričljivo prednost pred neodvisnim kandidatom Hrvojem Burićem, ki je na približno 17 odstotkih.

Dosedanji župan Osijeka Ivica Vrkić se bo v drugem krogu, potem ko je danes pridobil več kot 37 odstotkov glasov, pomeril s prvo zasledovalko Ivano Šojat (HDZ).

Delni začasni izidi prvega kroga hrvaških lokalnih volitev so podobni vzporednim anketam, ki so jih objavile nacionalne televizije po zaprtju volišč ob 19. uri. Rezultati so potrdili tudi obete, da bodo današnje volitve ene najbolj negotovih v zgodovini sodobne hrvaške demokracije.

Podobno kot v največjih hrvaških mestih bodo hrvaški volivci imeli priložnost v drugem krogu lokalnih volitev 4. junija odločiti o tem, kdo bodo vodilni ljudje tudi v mnogih drugih hrvaških mestih ter v občinah in nekaterih županijah.

Glede na politično krizo v hrvaški vladi in parlamentu bo prav tako zanimivo videti sestave županijskih in mestnih skupščin kot tudi občinskih svetov. Odnos moči v lokalnih in regionalnih samoupravah in upravah bo lahko vplival tudi na morebitno odločitev o novih izrednih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano