V ZDA prvo leglo psov iz epruvete

V ZDA se je skotilo prvo leglo psov, spočetih s pomočjo umetne oploditve. Gre za uspeh, za katerega so si ameriški znanstveniki prizadevali že desetletja.

Fotografija je simbolična. Foto: Tržaška Kvestura
Fotografija je simbolična. Foto: Tržaška Kvestura

WASHINGTON > Psička, v katero so vstavili 19 zarodkov, je julija skotila sedem zdravih kužkov, so v sredo sporočili raziskovalci. Dva psička sta mešanca med beaglom in španjelom, ostalih pet pa prihaja od dveh parov beaglov.

“Že od sredine 70. let so se znanstveniki trudili uspešno izpeljati umetno oploditev pri psih, ampak so bili neuspešni,” je dejal izredni profesor reproduktivne biologije na institutu Baker univerze Cornell Alex Travis.

Uspeh bo imel lahko velike posledice za ohranitev ogroženih živalskih vrst. “Lahko zamrznemo jajčeca in jih shranimo, ampak brez sposobnosti umetne oploditve jih nismo mogli uporabiti,” je povedal Travis. “Sedaj lahko uporabimo to tehnologijo, da ohranimo genetski zapis ogroženih vrst,” je dodal.

Poleg tega bi lahko nova tehnika pomagala tudi pri odpravljanju dednih bolezni pri psih.

Za uspešno umetno oploditev je treba najprej oploditi dozorelo jajčece, da nastane zarodek, ki ga je potem treba vstaviti v samico ob ravno pravem času. Zaradi vseh teh dejavnikov so znanstveniki naleteli na številne ovire, preden jim je uspelo.

Tehniko umetne oploditve so razvili v Veliki Britaniji, kjer se je leta 1978 rodil prvi človeški otrok iz epruvete.

STA


Najbolj brano