V Vietnamu zasegli več kot 700 kilogramov slonovine in nosorogovih rogov

Policija v Vietnamu je zasegla več kot 700 kilogramov slonovih oklov in nosorogovih rogov. Vietnamski mediji predvidevajo, da pošiljka dragocenih živalskih delov izvira iz Mozambika.



Vietnam se že nekaj časa sooča z obtožbami, da je država 
preko katere prepotuje največ nezakonitih živalskih delov 
ogroženih vrst. Foto: Reuters
Vietnam se že nekaj časa sooča z obtožbami, da je država preko katere prepotuje največ nezakonitih živalskih delov ogroženih vrst. Foto: Reuters

HANOI > Vietnamska policija je pošiljko živalskih delov odkrila v skritih zabojnikih na ladji v največjem vietnamskem pristanišču Da Nang. Vietnamski časopis Tuoi tre piše, da je slonovina tehtala 593 kilogramov, rogovi nosorogov pa 142 kilogramov. Pri časopisu menijo, da je ladja priplula iz Malezije. Oblasti za zdaj ne vedo, kam je bila pošiljka namenjena.

Vietnam se že nekaj časa sooča z obtožbami, da je država preko katere prepotuje največ nezakonitih živalskih delov ogroženih vrst. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP številne kampanje osveščanja glede nevarnosti trgovanja s telesnimi deli ogroženih živali stanja ne izboljšujejo.

Ljudje po nosorogovih rogovih pogosto povprašujejo zaradi zmotnega prepričanja, da lahko z njimi ozdravijo kakršnokoli bolezen. Znanstveniki zdravilne učinke rogov zanikajo. Slonovi okli pa so namenjeni za dekorativne predmete, talismane in tradicionalno medicino.

Zaradi ogroženosti nosorogov so v letu 1977 s konvencijo o mednarodnem trgovanju ogroženih živali in favne po svetu prepovedali trgovanje z rogovi in ostalimi telesnimi deli. Kljub prepovedi je trgovanje na črnem trgu v porastu, predvsem zaradi povpraševanja v Vietnamu in na Kitajskem.

Trgovanje z živalskimi deli ima uničujoče posledice za populacijo ogroženih afriških nosorogov. Trenutno je v Afriki le okoli 5000 črnih nosorogov in 20.000 belih nosorogov. V letu 2011 so v Kamerunu izumrli zahodnoafriški črni nosorogi. STA


Najbolj brano