V Veliko Britanijo iz Libanona prispelo prvo letalo z begunci

Na letališče v Glasgowu je v torek na krovu čarterskega poleta iz Bejruta prispelo približno 100 sirskih beguncev. Gre za prvo skupino od 20.000 beguncev, ki jih namerava v naslednjih petih letih sprejeti Velika Britanija. Do božiča naj bi na otoku sprejeli približno 1000 beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: Toby Melville
Fotografija je simbolična. Foto: Toby Melville

GLASGOW > Britanski premier David Cameron je zavrnil pozive, naj njegova država sprejme več beguncev v okviru EU, ter poudaril, da bodo sprejeli le ljudi neposredno iz begunskih taborišč ZN. Sprejemanje beguncev, ki so že v Evropi, bi jih namreč po njegovem prepričanju le še več spodbudilo k nevarnim potovanjem.

V naslednjih petih letih je tako nova vlada napovedala sprejem 20.000 beguncev iz begunskih taborišč. Ti bodo za petletno obdobje prejeli vizo za bivanje, nakar bodo lahko zaprosili za podaljšanje.

Škotski minister za evropske zadeve in mednarodni razvoj Humza Yousaf je prihod prvih beguncev označil za pomemben dan za Škotsko. Izrekel jim je dobrodošlico in jim zaželel vse najboljše pri začetku novega življenja.

Britanska notranja ministrica Theresa May je sporočila, da so bili begunci deležni strogega preverjanja, potem ko je prišlo na dan, da naj bi eden od napadalcev v Parizu tja pripotoval po balkanski begunski poti.

STA


Najbolj brano