V Veliki Britaniji aretirali 14-letnika, ki naj bi bil vpleten v priprave napadov v Avstraliji

Britanska policija je aretirala 14-letnika, ki naj bi bil povezan z načrtovanjem terorističnih napadov napadov v Avstraliji po zgledu skrajne Islamske države. Prijeli so ga v soboto, za zdaj pa ostaja v policijskem pridržanju, je danes sporočil policija v Manchestru.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LONDON > Avstralska policija je v soboto v Melbournu aretirala pet moških, enega med njimi pa obtožila sodelovanja v zaroti za teroristični napad 25. aprila, ko se v Avstraliji na tako imenovani anzac day spominjajo vojakov, ki so služili v enotah Avstralije ali Nove Zelandije. Letos naj bi bilo ob tem prazniku še posebej slovesno, saj mineva 100 let od bitke na turškem Galipoliju, kjer je umrlo na tisoče avstralskih in novozelandskih vojakov.

Zaroto v Avstraliji preiskujejo tudi v Veliki Britaniji. Eden izmed detektivov, ki dela na tem primeru na Otoku, je povedal, da so odkrili komunikacije med posameznikom na severozahodu Anglije in moškim v Avstraliji, pri čemer je šlo po mnenju policije za resno teroristično grožnjo.

Štirinajstletnika, ki živi v mestu Blackburn v Lancashireju na severozahodu Anglije, so sicer prvič aretirali že 2. aprila, potem ko so pregledali njegove elektronske naprave.

Policija je danes še poudarila, da za zdaj niso odkrili nobenih dokazov, ki bi v bližnji prihodnosti kazali na načrtovanje terorističnega napada v Veliki Britaniji.

A po aretacijah v Avstraliji znova preverjajo varnostne ukrepe za slavnostne dogodke. To naj bi se po poročanju AFP nanašalo na dogodke ob prazniku anzac day na Otoku, pa tudi na komemoracije ob 70. obletnici zmage na nacizmom 8. maja, ki se jih bodo udeležili najvišji predstavniki politike in člani kraljeve družine.

STA


Najbolj brano