V Varnostnem svetu ZN resolucija proti skrajnežem v Iraku in Siriji

Velika Britanija je v Varnostnem svetu ZN vložila osnutek resolucije, ki predvideva sankcije proti sunitskim skrajnežem iz skupine Islamska država. O osnutku so se začeli v ponedeljek pogovarjati na ravni strokovnjakov, resolucija pa bo morda sprejeta že ta teden.

Velika Britanija je v Varnostnem svetu ZN vložila osnutek resolucije, ki predvideva sankcije proti sunitskim skrajnežem iz skupine Islamska država Foto: Tamino Petelinsek
Velika Britanija je v Varnostnem svetu ZN vložila osnutek resolucije, ki predvideva sankcije proti sunitskim skrajnežem iz skupine Islamska država Foto: Tamino Petelinsek

NEW YORK > Varnostni svet ZN je sunitske skrajneže, ki delujejo v okviru skupine Islamska država, doslej trikrat obsodil le z izjavami.

Skrajneži so v Iraku zavzeli velike dele ozemlja in 10. junija tudi drugo največje mesto Mosul. Njihov pohod zaznamujejo pokoli in druga grozodejstva proti šiitom, kristjanom in drugim etničnim ali verskim skupinam v Siriji ter Iraku.

Osnutek resolucije predvideva navodilo državam članicam ZN, naj zaustavijo dotok denarja in borcev islamskim skrajnežem. Prav tako predvideva tudi prepoved trgovanja s skupino, ki že nadzira nekaj naftnih nahajališč.

Britanci želijo, da se resolucija sprejme po sedmem poglavju ustanovne listine ZN, ki poleg gospodarskih sankcij omogoča tudi uporabo vojaške sile. Nasilna dejanja skrajnežev se bodo v resoluciji lahko opredelila kot zločini proti človečnosti.

STA


Najbolj brano