V VS ZN svarila, da Jemen propada

Z Al Kaido povezana skupina Ansar al Šaria je danes na jugu Jemna zavzela oporišče vojske in zasegla težko orožje. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je medtem v Varnostnem svetu ZN v New Yorku opozoril, da Jemen razpada in da mu grozi državljanska vojna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA, NEW YORK>“Naj bom jasen: Jemen propada pred našimi očmi. Ne moremo stati ob strani in opazovati,” je dejal Ban Ki Moon po pogovorih z voditelji zalivskih držav, v katerih so se po njegovih besedah osredotočili na preprečitev državljanske vojne v Jemnu.

Jemen, ki že dolgo vodi boj proti teroristični mreži Al Kaida in je bil v tem boju glavni zaveznik ZDA, je potonil v kaos, odkar so šiitski Hutiji septembra lani prevzeli nadzor v prestolnici Sana, minuli teden pa strmoglavili vlado.

ZDA, Velika Britanija in Francija so zaradi varnostnih skrbi zaprli veleposlaništva, prav tako danes Nizozemska. ZDA so ob tem uničile vse dokumente v veleposlaništvu.

Na jugu države v Baihanu je medtem danes z Al Kaido povezana skupina Ansar al Šaria zavzela oporišče vojske in zasegla veliko oborožitve in težkega orožja. Pri tem je bilo v spopadih ubitih sedem ljudi. Predstavnik jemenske vojske je za AFP povedal, da so zasegli “30 tankov, 90 vojaških vozil in 28 kosov topništva”.

Skupina Ansar al Šaria je potrdila, da je zavzela oporišče in tamkajšnjo vojsko obtožila povezanosti s Hutiji, ki se sicer s severa širijo na jug, pri čemer prihaja do spopadov z Al Kaido in drugimi sunitskimi skupinami.

STA


Najbolj brano