V Ukrajini prijeli deset ruskih vojaških padalcev

Na vzhodu Ukrajine so ukrajinske varnostne sile v ponedeljek zajele deset ruskih vojaških padalcev. ZDA so pred današnjim pomembnim srečanjem ruskega in ukrajinskega predsednika Vladimirja Putina in Petra Porošenka v Minsku opozorile na stopnjevanje napetosti med Rusijo in Ukrajino.

Na vzhodu Ukrajine so ukrajinske varnostne sile v ponedeljek zajele deset ruskih vojaških padalcev Foto: Wikipedia
Na vzhodu Ukrajine so ukrajinske varnostne sile v ponedeljek zajele deset ruskih vojaških padalcev Foto: Wikipedia

KIJEV, WASHINGTON > Ukrajinske varnostne sile so v ponedeljek sporočile, da so blizu neke vasi v regiji Doneck prijele deset vojakov ruske padalske enote, ki ima oporišče v srednji Rusiji. Ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej je nato potrdil prijetje “mnogih ruskih vojakov”.

“Uradno so na vojaških vajah v različnih delih Rusije. Dejansko pa sodelujejo v vojaškem napadu na Ukrajino,” je zapisal na Facebooku.

Prvič trditve o prijetju ruskih vojakov

Kijev je že večkrat obtožil Moskvo, da podžiga in podpira upor separatistov na vzhodu Ukrajine, a je to prvič, da ukrajinske oblasti trdijo, da so prijele ruske vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva vpletenost v konflikt v Ukrajini vztrajno zavrača.

Pred tem so v ponedeljek z ukrajinskega obrambnega ministrstva sporočili, da so ustavili konvoj tankov in oklepnih vozil, ki je pod zastavami upornikov iz Rusije krenil proti ukrajinskemu pristaniškemu mestu Mariupol, ki je v rokah kijevskih sil.

Petro Porošenko naj bi se danes z Vladimirjem Putinom na vrhu evrazijske carinske unije, ki jo vodi Rusija, v Belorusiji pogovarjal o ukrajinskem konfliktu. To bo njuno drugo srečanje od začetka krize v februarju, ki je zahtevala že več kot 2200 življenj.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je te trditve zanikal kot dezinformacijo.

ZDA so zaradi incidentov opozorile na pomembno stopnjevanje napetosti med Rusijo in Ukrajino. “Ponavljajoči ruski vdori v Ukrajino so nesprejemljivi, nevarni in podžigajoči,” je na twitterju zapisala ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice. Ruske oborožene sile je obtožila “vojaških vdorov” v Ukrajino z uporabo topništva, protizračne obrambe, tankov in enot, kar predstavlja pomembno stopnjevanje konflikta.

Poudarila je, da Rusija nima pravice pošiljati vozil ali tovora v Ukrajino brez dovoljenja ukrajinske vlade, navaja AFP.

Porošenko razpustil parlament

Petro Porošenko je v ponedeljek zvečer razpustil parlament in za 26. oktober razpisal predčasne parlamentarne volitve. Nekatere poslance je obtožil, da podpirajo upor na vzhodu Ukrajine, parlament pa, da je podpiral odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča.

Pojasnil je, da je sklic predčasnih volitev del njegovega mirovnega načrta, ključni element pa politični dialog s proruskimi separatisti.

Z razpustitvijo parlamenta je Porošenko izpolnil svoje obljube pred majskimi predsedniškimi volitvami. Ankete kažejo, da 80 odstotkov Ukrajincev podpira sklic predčasnih volitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano