V Ukrajini dogovor o umiku težkega orožja

Iz Ukrajine prihajajo informacije o skorajšnjem začetku umika težkega orožja s frontne črte na vzhodu države. Tako ukrajinska vojska kot tudi proruski separatisti so potrdili, da so podpisali dogovor.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KIJEV > Umik orožja, ki ga predvideva mirovni dogovor iz Minska, naj bi stekel še danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Najprej je ruski general Aleksander Lencov, ki nadzoruje uresničevanje v Minsku dogovorjenega premirja, po poročanju britanskega BBC sporočil, da so proruski separatisti podpisali odloke, v skladu s katerimi bodo težko orožje s fronte v celoti umaknili v roku dveh tednov. Kot “dan D”, s katerim bo začel ta rok teči, naj bi določili današnjo nedeljo.

Že kmalu zatem je ukrajinski general Oleksander Rozmazin v Kijevu za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil, da sta se obe strani dogovorili za umik težkega orožja. “Podpisani so bili dokumenti o začetku umika težkega orožja ob celotni frontni črti,” je pojasnil.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je to potrdil tudi tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Pjotr Kanonik, prav tako so podpis potrdili separatisti preko svoje tiskovne agencije.

Medtem ko Rozmazin o točnem dnevu, ko naj bi se umik orožja začel, še ni želel govoriti, je Kanonik po navedbah dpa dejal, da naj bi ta stekel še danes in trajal približno dva tedna. V skladu z dogovorom iz Minska naj bi se sicer usklajen umik težkega orožja s fronte začel že pred dnevi, a se je izvajanje dogovora zaradi nasilja v Debalcevu zavleklo.

Napovedi o umiku orožja sicer sledijo prvemu uspešno uresničenemu koraku, ki ga predvideva mirovni dogovor, dosežen v okviru tako imenovane normandijske četverice pred desetimi dnevi v beloruski prestolnici.

Ukrajinska vojska in proruski separatisti so namreč na frontni črti na vzhodu Ukrajine, natančneje v kraju Žobolok, v soboto zvečer izmenjali 191 ujetnikov - 139 vojakov in 52 separatistov.

STA


Najbolj brano