V Turčijo pred Islamsko državo zbežalo že 70.000 sirskih Kurdov

V strahu pred džihadisti Islamske države (IS) v Siriji je v Turčijo v samo 24 urah zbežalo okoli 70.000 sirskih Kurdov, je sporočila agencija ZN za begunce (UNHCR). Kurdi so začeli čez mejo množično bežati, potem ko je IS osvojila več kurdskih vasi na severu Sirije in se približala mestu Kobane. Turčija jim je nato v petek zvečer odprla mejo.

V strahu pred džihadisti Islamske države v Siriji je v Turčijo v samo 24 urah zbežalo  okoli 70.000 sirskih Kurdov Foto: Tino Mamić
V strahu pred džihadisti Islamske države v Siriji je v Turčijo v samo 24 urah zbežalo okoli 70.000 sirskih Kurdov Foto: Tino Mamić

ANKARA, ŽENEVA > Turške oblasti in ZN se pripravljajo na možnost, da utegne v Turčijo iz Sirije v prihodnjih dneh pribežati več sto tisoč Kurdov, so v soboto zvečer sporočili ZN.

Pripadniki IS so nedavno sprožili silovito ofenzivo na severu Sirije in zajeli številne kurdske vari. Po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice so džihadisti le še nekaj kilometrov stran od Kobaneja, tretjega največjega kurdskega mesta v Siriji.

Po navedbah observatorija so kurdske sile med obrambo mesta izgubile že 27 borcev, IS pa 37, med katerimi naj bi bili številni tujci, med drugim Čečeni in zalivski Arabci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Kobaneja so pretežno Kurdi, a je mesto tudi zatočišče za okrog 200.000 notranje razseljenih ljudi iz drugih delov Sirije.

Turške oblasti se na vse večje število kurdskih beguncev iz Sirije odziva s hitrejšo gradnjo dveh novih begunskih taborišč. ZN so sporočili, da načrtujejo vzpostavitev registracijskih centrov, poslali pa so že več tisoč odej in druge oblike pomoči.

STA


Najbolj brano