V Turčijo doslej vrnjenih le 643 migrantov

Od sklenitve dogovora med Turčijo in EU o zajezitvi migrantskega toka je bilo v Turčijo vrnjenih le 643 migrantov, je danes sporočil atenski krizni štab za begunce. Število migrantov, ki dosežejo grške otoke v vzhodnem Egejskem morju, se je v primerjavi z lanskim letom sicer močno zmanjšalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dogovor o omejitvi prihoda  migrantov med drugim določa, 
da Ankara sprejme nazaj enega nezakonitega begunca, ki je 
prispel v Grčijo, v zameno za enega sirskega begunca, ki ga 
unija sprejme iz Turčije na bolj urejen način. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Dogovor o omejitvi prihoda migrantov med drugim določa, da Ankara sprejme nazaj enega nezakonitega begunca, ki je prispel v Grčijo, v zameno za enega sirskega begunca, ki ga unija sprejme iz Turčije na bolj urejen način. Foto: Posadka Splošne Plovbe

ATENE > Septembra lani je na otoke v vzhodnem Egejskem morju prispelo 147.123 prosilcev za zaščito, letošnjega septembra pa 3080, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je te otoke v zadnjih 24 urah doseglo 150 migrantov, dan pred tem pa 162. Še 33 migrantov so oblasti prestregle južno od polotoka Peloponez.

V registracijskih centrih na otokih je trenutno več kot 15.000 migrantov, kar je približno 2000 več kot v začetku septembra. Večina jih biva v precejšnji gneči, saj uradne kapacitete predvidevajo nastanitev le za 8000 oseb.

Dogovor o omejitvi prihoda migrantov med drugim določa, da Ankara sprejme nazaj enega nezakonitega begunca, ki je prispel v Grčijo, v zameno za enega sirskega begunca, ki ga unija sprejme iz Turčije na bolj urejen način.

STA


Najbolj brano