V Turčiji umaknili predlog zakona, ki bi dovoljeval spolne odnose z mladoletnicami

Turški premier Binali Yildirim je danes sporočil, da bo umaknil sporni predlog zakona, ki je predvideval razveljavitev obsodbe za spolno zlorabo mladoletnice, če je napadalec svojo žrtev poročil. Predlog je sprožil proteste, saj so kritiki menili, da bi z njim posilstvo obravnavali kot dopustno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški premier Binali Yildirim je  sporočil, da bo umaknil sporni 
predlog zakona, ki je predvideval razveljavitev obsodbe za 
spolno zlorabo mladoletnice, če je napadalec svojo žrtev 
poročil.
Turški premier Binali Yildirim je sporočil, da bo umaknil sporni predlog zakona, ki je predvideval razveljavitev obsodbe za spolno zlorabo mladoletnice, če je napadalec svojo žrtev poročil. 

ANKARA > Binali Yildirim je sporočil, da bo predlog zakona ponovno obravnavala komisija na vladi, saj želijo doseči širše soglasje, hkrati pa želijo dati opoziciji dovolj časa, da oblikuje svoje predloge.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ponoči dejal, da je treba najti kompromis, da bo zakon sprejemljiv za vse, zato se je Yildirim odločil za umik.

Umik zakona je eden od redkih primerov, ko je vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) prisluhnila mnenju opozicije.

Če bi zakon sprejeli, bi v skladu z njim iz zapora lahko odšli moški, ki so bili obsojeni posilstva mladoletne osebe, če je prišlo do dejanja “brez uporabe sile, ustrahovanja ali kakšne druge omejitve soglasja” in če se moški poroči z žrtvijo.

Opozicijske stranke so bile zelo kritične do predloga, saj bi se z njim spodbujalo otroške poroke. Turški parlament je v četrtek v prvem branju zakon potrdil.

Danes bi morala potekati zadnja obravnava v parlamentu, vendar se je od preteklega tedna zvrstilo več protestov, na katerih je na tisoče ljudi pozivalo vlado, naj umakne predlog zakona.

Največja opozicijska stranka, Ljudska republikanska stranka (CHP), je želela, da se predlog zakona umakne, in obljubljala, da se bo za umik borila tudi na ustavnem sodišču, če bo potrebno.

Turška vlada pa je vztrajala, da želi pomagati družinam, katerih vpleteni moški niso posiljevalci ali spolni napadalci, ampak le niso vedeli, da je to prekršek. Otroške poroke so namreč še vedno del kulture v določenih predelih države, najbolj razširjene so na jugovzhodu.

Yildirim še vedno vztraja, da je treba poiskati primernejšo formulacijo zakona in s tem pomagati skoraj 4000 družinam, ki “so prisiljene živeti brez ljubezni svojih staršev in ki plačujejo za napake svojih mater in očetov”. V mislih je imel predvsem moške, ki so se poročili z mladoletnimi dekleti in so sedaj v zaporu.

V Turčiji je legalna starost za soglasne spolne odnose 18 let. Če uradniki opazijo primer otroške poroke, ko gre par na primer na zdravniški pregled, so dolžni to prijaviti policiji, ki nato prevzame obravnavo primera.

Kritiki zakona pravijo, da bi z njim legitimirali posilstvo ter spodbujali prakso otroških porok. Združeni narodi so pozvali turško vlado, naj ne sprejme predloga zakona, saj bi s tem otežili svoj boj proti posilstvu in otroškim porokam, piše britanski medij BBC.

Je pa predlog zakona poskrbel tudi za pravo redkost, saj so nekateri privrženci opozicije v njem našli priložnost za mlada dekleta, da izrazijo svoje mnenje. Poleg tega so se nekateri privrženci AKP, tudi Erdoganova žena, izrekli proti zakonu.

Do zakona so bili kritični tudi v nekaterih provladnih organih. Iz Društva ženske in demokracije, kjer je namestnica predsednice Erdoganova mlajša hči Sumeyye Erdogan Bayraktar, so sporočili, da je največji problem predloga zakona dokazovanje, kaj je sila in kaj soglasje, še piše AFP.

V Turčiji so otroške poroke še vedno velik problem. Med bolj znanimi primeri je poroka nekdanjega turškega predsednika Abdullaha Güla s 15-letnim dekletom, ko je bil star 30 let.

STA


Najbolj brano