V Turčiji so aretirali tri mlade Britance na poti v Sirijo

Turške oblasti so v petek aretirale trojico britanskih državljanov, starih 17 in 19 let, ki naj bi bili namenjeni v Sirijo. Že v soboto so jih poslali nazaj v Veliko Britanijo, kjer so jih po 24 urah zasliševanja zaradi suma pripravljanja terorističnih dejanj v nedeljo po plačilu varščine izpustili.

Turške oblasti so v petek aretirale trojico britanskih državljanov, starih 17 in 19 let, ki naj bi bili namenjeni v Sirijo. Foto: Wikipedia
Turške oblasti so v petek aretirale trojico britanskih državljanov, starih 17 in 19 let, ki naj bi bili namenjeni v Sirijo. Foto: Wikipedia

LONDON, ISTANBUL> Dva 17-letnika s severozahoda Londona in še enega 19-letnika naj bi prijeli v Istanbulu. O izginotju mlajših dveh so po poročanju britanskih medijev policijo obvestili njuni starši, potem ko se po tradicionalnih petkovih molitvah nista vrnila domov. Tretjega Britanca so turške oblasti prijele med preverjanjem letalskih potnikov, ki so v Istanbul prispeli iz Barcelone.

Vsi trije so se po navedbah britanskih in turških oblasti nameravali podati v Sirijo, kjer bi se pridružili skrajni Islamski državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Le pred nekaj tedni je veliko pozornosti in zgražanja v Veliki Britaniji sprožil odhod treh najstnic iz Londona v Sirijo. 16- in 15-letnice naj bi sledile prijateljici, ki je v Sirijo odšla že decembra lani. Njihovi starši so kritizirali policijo, ker jih ni obvestila o njenem izginotju, češ da bi jih v tem primeru mogoče lahko ustavili. Tudi turške oblasti so dejale, da so jih o najstnicah obvestili šele, ko je bilo prepozno.

Po ocenah varnostnih služb je v Sirijo ali Irak, z namenom da se pridružijo Islamski državi, odpotovalo približno 600 Britancev.

STA


Najbolj brano