V Turčiji se nadaljujejo aretacije v vojski po spodletelem udaru

V Turčiji se po petkovem neuspelem vojaškem udaru danes nadaljujejo aretacije pripadnikov vojske, ki so domnevno sodelovali v udaru. Kot je v Ankari sporočil turški minister za pravosodje Bekir Bozdag, so doslej aretirali že 6000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Osem turških vojakov, ki so v soboto s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

ANKARA > Minister Bekir Bozdag je napovedal nove aretacije. Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Po poročanju turških medijev so zgodaj davi v provinci Denizli na zahodu države aretirali poveljnika brigade in več kot 50 vojakov.

Turška tiskovna agencija DHA danes poroča, da je med prijetimi domnevnimi pučisti tudi tesen sodelavec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, njegov svetovalec polkovnik Ali Yazici. Kaj mu očitajo, za zdaj ni znano. Po poročanju televizije NTV pa so oblasti po spodletelem poskusu udara aretirale tudi enega od svetovalcev nekdanjega turškega predsednika Abdullaha Güla.

Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča.

Kot danes poročajo tuje tiskovne agencije, so med aretiranimi tudi general in enajst častnikov, ki so jih v soboto prijeli v letalskem oporišču Incirlik na jugu Turčije, od koder koalicija pod vodstvom ZDA izvaja letalske napade na položaje skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Zaradi napetih razmer v Turčiji in posledično zaprtega turškega zračnega prostora so ZDA začasno ustavile napade na položaje IS iz tega oporišča. Pentagon je danes sporočil, da znova izvajajo operacije iz tega oporišča.

Neimenovani visoki turški predstavnik je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Carigradu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine po navedbah predstavnika, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters, ne predstavljajo več nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in prepričan je, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek, je sporočila njihova odvetnica Ilia Marinaki.

Medtem ostajajo v priporu in še vedno zanikajo sodelovanje v petkovem državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala njihova odvetnica.

Turški predsednik Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Carigradu, napadali so tudi cilje v Ankari. Napade so izvajali tudi s pomočjo zaseženih helikopterjev in letal. V neuspelem vojaškem udaru je bilo v noči na soboto ubitih najmanj 265 ljudi, 1440 je bilo ranjenih. Med ubitimi je 161 policistov in civilistov ter 104 pučisti.

STA


Najbolj brano