V Turčiji potekajo prve neposredne predsedniške volitve

V Turčiji so se z odprtjem volišč davi ob 7. uri po srednjeevropskem času začele prve neposredne predsedniške volitve. Več kot 52 milijonov turških volivcev med tremi kandidati izbira 12. predsednika države, za favorita pa velja sedanji premier Recep Tayyip Erdogan, ki se mu obeta zmaga že v prvem krogu.

Na predsedniških volitvah v Turčiji se zmaga obeta zdajšnjemu premieru in predsedniškemu kandidatu Recepu Tayyipu Erdoganu Foto: Wikipedia
Na predsedniških volitvah v Turčiji se zmaga obeta zdajšnjemu premieru in predsedniškemu kandidatu Recepu Tayyipu Erdoganu Foto: Wikipedia

ANKARA > Skupno več kot 165.000 volišč po vsej Turčiji bo odprtih do 16. ure po srednjeevropskem času, prvi oprijemljivi rezultati pa naj bi bili znani drevi po 20. uri.

Poleg premierja Recepa Tayyipa Erdogana se za položaj potegujeta še nekdanji generalni sekretar Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu ter kurdski pravnik in borec za človekove pravice Selahattin Demirtas.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Erdogan kljub korupcijskim aferam, protestom mladih pripadnikov srednjega razreda in avtoritarnim težnjam zmagal že v prvem krogu volitev. Številni si namreč želijo nadaljevanja njegove politike v zadnjem desetletju, ki je državi zagotovila stabilnost in gospodarski uspeh.

Erdoganovi nasprotniki se bojijo, da bo na predsedniškem stolčku še bolj avtoritaren kot doslej, še posebej zato, ker želi spremeniti ustavo in uvesti predsedniški sistem, ki bi mu dal znatno večje pristojnosti, kot jih ima sedanji predsednik Abdullah Gül.

Volitve spremljajo opazovalci parlamentarne skupščine Sveta Evrope in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ta je že pred volitvami opozorila na možnost nepravilnosti, saj so oblasti natisnile 74 milijonov glasovnic, čeprav je volivcev le dobrih 52 milijonov.

STA


Najbolj brano