V Tuniziji ubili vodjo džihadistov, ki naj bi organizirali napad

Tunizijske sile so ubile vodjo džihadistične skupine, ki ji očitajo organizacijo krvavega napada na muzej Bardo, v katerem je bilo 18. marca ubitih več kot 20 ljudi, je danes sporočil tunizijski premier Habib Essid. Medtem se je na shodu v Tunisu zbralo na tisoče ljudi, med njimi vidni politiki, da po napadu obsodijo terorizem in ekstremizem.

V  napadu na muzej Bardo 18. marca so bili ubiti pretežno tuji 
turisti.  Foto: Wikipedia
V napadu na muzej Bardo 18. marca so bili ubiti pretežno tuji turisti.  Foto: Wikipedia

TUNIS > Habib Essid je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedal, da so varnostne sile v soboto uspele ubiti najpomembnejše člane z Al Kaido povezane Brigade Okba Ibn Nafaa, med njimi tudi vodjo skupine Lokmaneja Abouja Sakhra. Z notranjega ministrstva so pred tem sporočili, da so ubili devet pripadnikov brigade.

Tunizijske oblasti so pred dnevi obtožile Brigado Okba Ibn Nafaa za napad. Odgovornost zanj je pred tem prevzela skrajna Islamska država, a Tunizija v te trditve dvomi.

Medtem se je danes opoldne kakih 12.000 ljudi v Tunisu odpravilo na shod proti terorizmu po krvavem napadu na nacionalni muzej Tunizije. Številni vihtijo tunizijske zastave in vzklikajo “Tunizija je svobodna! Terorizem ven!”

Shoda se je udeležil tudi tunizijski predsednik Beji Caid Essebsi, ki je gostil več visokih tujih gostov. “Tunizijci so dokazali, da ne bodo popustili terorizmu. Sporočam jim: Naprej, niste sami!” je Essebsi dejal, ko se je pridružil shodu.

Med gosti je bil francoski predsednik Francois Hollande, ki je po shodu izpostavil, da “se moramo vsi boriti proti terorizmu”, in ocenil, da “so si Tunizijci želeli te mednarodne solidarnosti”. Med vidnimi tujimi gosti sta bila tudi italijanski premier Matteo Renzi in palestinski predsednik Mahmud Abas.

Med shodom so pri muzeju Bardo razkrili kamnito ploščo z imeni vseh ubitih v napadu.

V muzejskem napadu 18. marca so bili ubiti pretežno tuji turisti. V soboto se je število smrtnih žrtev zvišalo, potem ko je francoska državljanka podlegla ranam. Skupno je tako življenje izgubilo 21 tujih turistov in tunizijski policist. Ubita sta bila tudi oba napadalca.

STA


Najbolj brano