V Tuniziji se začenja socialni forum, muzej Bardo zaprt

V tunizijski prestolnici se danes ob začetku Svetovnega socialnega foruma zbira na tisoče aktivistov z vsega sveta. Nacionalni muzej Bardo medtem kljub napovedim, da ga bodo danes znova odprli, ostaja zaprt. Kot so pojasnili v muzeju, jih je preložitev odprtja presenetila v “zadnji minuti”, oblasti pa so se zanjo odločile iz varnostnih razlogov.

Muzej Bardo je zaprt. Foto: Wikipedia
Muzej Bardo je zaprt. Foto: Wikipedia

TUNIS > “Presenetilo nas je v zadnji minuti, a notranje ministrstvo je sporočilo, da iz varnostnih razlogov ne moremo sprejeti večjega števila obiskovalcev,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik muzeja.

Ministrstvo za kulturo je pozneje sporočilo, da muzeja niso odprli zaradi logističnih težav, saj ne bi mogel sprejeti več tisoč ljudi. Kurator muzeja je za tunizijski radio povedal, da ga bodo za javnost verjetno znova odprli v nedeljo.

Popoldne so kljub temu pripravili slovesnost simboličnega vnovičnega odprtja muzeja z nastopom simfoničnega orkestra v muzeju in počastitvijo žrtev terorističnega napada minuli teden. Koncerta v muzeju se je udeležilo več sto povabljenih. Pred muzejem pa se je zbralo več tisoč Tunizijcev in aktivistov iz vsega sveta, ki se udeležujejo Svetovnega socialnega foruma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem se je pred muzejem zbralo na stotine ljudi, mnogi s plakati, na katerih so pozivali tujce k obisku Tunizije. Država je namreč v pretežni meri odvisna od prihodkov od turizma in med prebivalci se širi strah, da se bodo ti zaradi nedavnega napada na muzej, v katerem je bilo ubitih 20 tujih turistov in policist, občutno zmanjšali.

V Tunisu se sicer danes začenja Svetovni socialni forum, največje zborovanje aktivistov na svetu. Forum, ki so ga prvič organizirali leta 2001 v Braziliji, tokrat drugič poteka v Tuniziji, prvič je pred dvema letoma. Na njem bodo razpravljali o alternativah kapitalističnemu gospodarstvu in pravičnejši globalizaciji.

Kot na svoji spletni strani piše nemški Deutsche Welle, na forumu pričakujejo več kot 4000 nevladnih organizacij in na desettisoče kritikov globalizacije. Organizatorji se kljub napadu na muzej Bardo niso odločili za odpoved in so tudi sporočili, da so vse mednarodne organizacije potrdile udeležbo, odpovedi pa zaradi napada niso beležili.

Kot so poudarili, s tem tudi izražajo svojo solidarnost s Tunizijo, njenimi ljudmi in svojci ubitih ter svojo zavezanost “načelom miru in solidarnosti med narodi za svobodo in demokracijo”. Ob današnjem začetku foruma so popoldne pripravili pohod pod sloganom “Narodi sveta združeni proti terorizmu”, ki so ga končali pri muzeju Bardo.

STA


Najbolj brano