V Tuniziji po napadu na muzej aretirali 23 osumljencev

Tunizijske oblasti so danes sporočile, da so v povezavi z napadom na nacionalni muzej Bardo minuli teden aretirale 23 osumljencev, ki bodo predvidoma danes stopili pred sodnika. Šlo naj bi za člane teroristične celice, ki je izvedla napad, je povedal notranji minister Najem Gharsalli. Kot je dodal, je tako razbitih “80 odstotkov te celice”.

Muzej Bardo Foto: Wikipedia
Muzej Bardo Foto: Wikipedia

TUNIS > Vsi aretirani so Tunizijci, medtem ko so na begu še en Tunizijec, dva Maročana in Alžirec. Med aretiranimi je med drugim vodja celice Mohamed Emine Guebli, kar so oblasti sicer sporočile že v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so pred tem tudi razkrile identiteto osumljenca, ki naj bi napadalcema na muzej Bardo priskrbel avtomatsko orožje. Gre za Tunizijca Maherja Bena Mouldija Kaidija.

A po besedah ministra Gharsallija je operacijo organiziral alžirski džihadist Lokmane Abou Sakhr, eden od vodij z Al Kaido povezane Brigade Okba Ibn Nafaa. Gre za najmočnejšo tunizijsko oboroženo skupino, ki je aktivna vzdolž meje z Alžirijo.

Tunizijske oblasti dvomijo, da za napadom 18. marca, v katerem je bilo ubitih 20 tujih turistov in en policist, dejansko stoji Islamska država (IS), nekakšna rivalka Al Kaide, ki je sicer prevzela odgovornost zanj.

“Islamska država je pohvalila napad iz namenov propagande in publicitete. A na terenu je bila Okba Ibn Nafaa, ki pripada Al Kaidi v islamskem Magrebu, tista, ki je organizirala in izvedla ta zločin,” je za AFP ocenil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Mohamed Ali Aroui.

Če bi napad res izvedla IS, bi bil to njen prvi napad v Tuniziji. Al Kaida je medtem v samomorilskem napadu na sinagogo na letoviškem otoku Djerba leta 2002 ubila 21 ljudi.

STA


Najbolj brano