V Trstu odličen odziv na načrt za sprejemanje azilantov na domu

V Trstu so včeraj na novinarski konferenci podrobneje razložili projekt V Trstu je doma gostoljubnost, s katerim želijo Občina Trst, tržaška prefektura, škofijska Karitas in Italijanski solidarnostni konzorcij (ICS) reševati problematiko nastanitve beguncev. Projekt je sprožil burne razprave in polemike.

Trst Foto: Peter Verč
Trst Foto: Peter Verč

TRST > Projekt, ki je uspešno zaživel v Parmi in Torinu, predvideva, da bi vsak občan, ki bi bil pripravljen pri sebi nastaniti begunca, prejel 400 evrov na mesec. Ta denar bi bil izključno namenjen za stroške hrane in drugih življenjskih potrebščin.

Občinska odbornica za socialne zadeve Laura Famulari in predsednik konzorcija ICS Gianfranco Schiavone sta po poročanju Primorskega dnevnika včeraj zavrnila očitke, da s tem projektom breme begunske krize prelagajo na občane. Poudarila sta, da gre za solidarnostni projekt, ki je povzročil veliko polemik v tržaški opoziciji, med občani pa so po njunih besedah naleteli na odličen odziv. Famularijeva je še dodala, da so v projekt vključili le tiste osebe, ki že dlje časa živijo v Trstu in so že šle skozi azilni postopek.

V Trstu naj bi bilo približno 100 takih oseb. Glavni namen projekta je njihova čim prejšnja vključitev v italijansko okolje. Vsaka družina bo lahko sprejela največ dva begunca za šestmesečno obdobje, bivanje se bo lahko podaljšalo še za nadaljnjih šest mesecev.

Spletno uredništvo


Najbolj brano