V Tikritu našli množična grobišča iraških vojakov, žrtev IS

V iraškem mestu Tikrit so odkrili množična grobišča s posmrtnimi ostanki do 1700 iraških vojakov, ki naj bi jih ubili pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država (IS). Iraški sodni izvedenci so 12 grobišč začeli preiskovati po nedavni osvoboditvi mesta iz rok IS.

V iraškem mestu Tikrit so odkrili množična grobišča s 
posmrtnimi ostanki do 1700 iraških vojakov, ki naj bi jih ubili 
pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država. Foto: Wikipedia
V iraškem mestu Tikrit so odkrili množična grobišča s posmrtnimi ostanki do 1700 iraških vojakov, ki naj bi jih ubili pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država. Foto: Wikipedia

TIKRIT > IS je junija lani na družbenih omrežjih objavil video posnetke in fotografije usmrtitve vojakov, večinoma šiitov. Po navedbah prič, ki so preživele tragedijo, so džihadisti vojake pred usmrtitvijo temeljito izprašali, da so identificirali šiite, ki so jih nato ubili, poroča britanski BBC.

Šiitske milice so po poboju vojakov pozvale k maščevanju. Milice naj bi lani pomembno prispevale k upočasnitvi napredovanja IS pri osvajanju Iraka, a njihovim pripadnikom pogosto očitajo vojne zločine.

Grobišča blizu nekdanjega ameriškega oporišča Camp Speicher so začeli izkopavati nekaj dni zatem, ko so Tikrit konec marca zavzele iraške vladne sile in šiitske milice. Nekaj grobišč je tudi v predsedniškem kompleksu nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, ki je postal sedež IS, potem ko so džihadisti lani zavzeli mesto.

Kot je za tiskovno agencijo Reuters v nedeljo povedal eden od sodnih izvedencev Halid al Atbi, so v nedeljo začeli izkopavati posmrtne ostanke iz prvega grobišča in že prvi dan našli najmanj 20 trupel.

Posmrtne ostanke bodo identificirali na podlagi DNK. Številne družine še vedno ne vedo, ali so v množičnih grobiščih tudi njihovi svojci.

STA


Najbolj brano