V Švici rekordno število članov združenja s “pravico umreti”

Članstvo v švicarski organizaciji Exit, ki nudi pomoč pri samomoru, je v letu 2014 zabeležilo rekordno visoko število članov. V lanskem letu je združenje pomagalo v 583 primerih samomora, kar je za 124 primerov več, kot leto prej.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

ŽENEVA > Organizaciji se je lani pridružilo 13.413 članov iz italijansko in nemško govorečih delov Švice. Trend se v letošnjem letu že nadaljuje, saj so v prvih dveh mesecih zabeležili 5000 novih kandidatov. Podatki za francosko govoreči del Švice še niso dostopni.

Od 583 primerov pomoči pri samomoru je bilo 56 odstotkov žensk, v povprečni starosti 77,5 leta.

Organizacija pripisuje porast v članstvu velikemu medijskemu zanimanju, staranju prebivalstva, pa tudi porastu primerov demence.

O problematiki pomoči pri samomoru so v Švici na široko govorili novembra, potem ko se je za pomoč pri samomoru odločil 66-letni politik Zhis Jenny, ki je zbolel za rakom. Kmalu potem se je število vlog za članstvo več kot podvojilo.

Švica je ena redkih držav v Evropi, ki dovoljuje pomoč pri samomoru. Država ne dovoljuje direktne evtanazije, omogoča pa samomor, pri katerem vsak posameznik sam s svojimi dejanji določi konec trpljenja.

STA


Najbolj brano