V Švici najboljši pokojninski sistem, Slovenija 20. na svetu

Najbolje se je upokojiti v Švici, ki ima najboljši sistem pokojninske varnosti. Sledijo Norveška, Avstralija, Islandija in Nizozemska, kaže raziskava investicijskega koncerna Natixis. Slovenija je na tej lestvici na 20. mestu, takoj za ZDA in Francijo.

Najbolje se je upokojiti v Švici, ki ima najboljši sistem pokojninske varnosti. Sledijo Norveška, Avstralija, Islandija in Nizozemska, kaže raziskava investicijskega koncerna Natixis, Slovenija je na 20. mestu.  Foto: Leo Caharija
Najbolje se je upokojiti v Švici, ki ima najboljši sistem pokojninske varnosti. Sledijo Norveška, Avstralija, Islandija in Nizozemska, kaže raziskava investicijskega koncerna Natixis, Slovenija je na 20. mestu.  Foto: Leo Caharija

PARIZ > Gre za vsakoletno raziskavo, ki jo oblikuje Natixis, velika investicijska banka s sedežem v Parizu in Bostonu, ki upravlja z okoli 900 milijardami dolarjev premoženja.

Švica na tej lestvici držav z najboljšim pokojninskim sistemom vodi že tretje leto zapored. Slovenija se je letos povzpela za eno mesto in pristala med prvo dvajseterico držav z najboljšim pokojninskim sistemom.

Na seznamu je skupno 150 držav, Natixis pa z globalnim indeksom upokojevanja meri 20 različnih kazalcev na področju zdravja, blaginje, kvalitete življenja in materialnega blagostanja, ki vplivajo na pokojninsko varnost.

Pri tem se opira na kazalce in raziskave, v katerih druge organizacije, kot so Svetovna banka, Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi, merijo zadovoljstvo ljudi.

Na vrhu seznama prevladujejo zahodnoevropske države. Po Švici, Norveški, Avstraliji, Islandiji in Nizozemski so med prvo deseterico še Švedska, Danska, Avstrija, Nemčija in Nova Zelandija. Med “novimi” članicami Evropske unije je pred Slovenijo le Češka, ki je uvrščena na 15. mesto.

Na repu seznama so predvsem afriške države. Zadnji na lestvici 150 držav je Togo, med zadnjimi desetimi pa so še Srednjeafriška republika, DR Kongo, Komori in Lesoto. Gre za države z visoko revščino, slabo razvitim zdravstvenim sistemom in praktično brez upokojitvenih shem.

STA


Najbolj brano