V Švici finale jedrskih pogajanj z Iranom

V Švici bo potekala končnica pogajanj o iranskem jedrskem programu, preden se v torek izteče rok za sklenitev načelnega dogovora.

Mohamed Džavad Zarif  Foto: Wikipedia
Mohamed Džavad Zarif  Foto: Wikipedia

LOZANA > Zunanji ministri tako imenovane šesterice velesil bodo skušali z iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom tik pred zdajci doseči težko pričakovani dogovor. Napovedi so previdne, a relativno optimistične.

Po napovedih bodo na pogovorih danes poleg Zarifa sodelovali zunanji ministri vseh držav šesterice - ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije - ter tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Več jih je zaradi tega odpovedalo za ponedeljek napovedane druge obveznosti.

Iran in šesterica velesil - ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija - želijo do torka doseči načelni dogovor o iranskem jedrskem programu, spor o katerem se vleče že 12 let. Do 1. julija naj bi nato dosegli končni dogovor.

V nedeljo so se pojavila nepotrjena poročila, da naj bi bil dogovor že dosežen in da naj bi Iran pristal na občutno zmanjšanje števila centrifug ter selitev večine svojih zalog jedrskega materiala v tujino. A iranski diplomati so to zanikali.

Obenem so pogajalci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa optimistični, da je večina tehničnih vprašanj že dorečena, da ostajajo odprta le še nekatera bolj politična vprašanja, na primer o hitrosti odprave zahodnih sankcij proti Iranu, in da je dogovor mogoč.

STA


Najbolj brano